Magyar gazdaság

Románia újra szerződik az IMF-el

IMF: Románia várhatóan elővigyázatossági hitelszerződést köt a nemzetközi pénzintézettel

Románia várhatóan elővigyázatossági hitelszerződést köt a Nemzeti Valutaalappal, miután a jövő évben lejár a 2009-ben megkötött készenléti hitelegyezmény - jelentette ki Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője.

A Mediafax román hírügynökségnek nyilatkozó Franks rámutatott: az új hitelszerződés értéke minden bizonnyal kisebb lesz, mint a 20 milliárd euróra rúgó jelenlegi készenléti hitelegyezmény, hiszen Romániának már nincs szüksége olyan nagy kölcsönökre, mint tavaly és az idén. Hozzátette: nem lát okot arra, hogy a következő hitelszerződés ugyanolyan nagy legyen, mint a folyamatban lévő, hiszen Románia finanszírozási szükségletei sem azonosak már.

Kifejtette: az elővigyázatossági és a készenléti hitelszerződés között az a különbség, hogy míg az utóbbi esetében az IMF által jóváhagyott hitelrészletek a román központi bank vagy a román kormány tartalékait gyarapítják, addig az elővigyázatossági szerződés esetében ez a pénz Washingtonban marad. Románia csak akkor használja fel majd ezeket az összegeket - magyarázta -, ha előre láthatatlan esemény történik, mint például egy térségbeli válság, amelynek következtében nyomás nehezedhet a román valutára.

Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást, amelynek időtartama két évre szól. A kölcsön jelentős részét, mintegy 13 milliárd eurót az IMF biztosítja.

Románia mediafax hitelkeret IMF megállapodás
Kapcsolódó cikkek