Magyar gazdaság

Törékeny deficitcélok

Immár nem kétséges, hogy az idén sikerül betartani a még az előző kormány által vállalt 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési deficitet, a kabinet mellett ugyanis a két hete Magyarországon vizsgálódó Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a jegybank is erre a következtetésre jutott.

Az IMF az alapokmánya, pontosabban annak úgynevezett negyedik cikkelye szerinti egyeztetésekre érkezett Magyarországra. A 2011-es év tekintetében nem olyan egységes a megítélés, mint 2010 kapcsán: az IMF szerint még az eddig bejelentett intézkedések sem elégségesek a hiány 3 százalék alá szorításához. Kármán András államtitkár szerint az IMF még nem ismeri a jövő évi költségvetés minden részletét.

Az IMF bírálta a magánnyugdíjpénztárakat érintő tervezett átalakításokat is. Utóbbival kapcsolatosan a jegybank monetáris tanácsa is állást foglalt, mivel a téma a testület szerint a pénzügyi stabilitást is befolyásolja. A tegnapi kamatdöntő ülést követően Simor András kiállt a hárompilléres nyugdíjrendszer mellett, szavai szerint ez képes csökkenteni a rendszerben lévő kockázatokat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

deficitcél IMF hiány magánnyugdíjpénztárak
Kapcsolódó cikkek