Magyar gazdaság

Ukrajna: Nem lesz gázgond Európában, ha…

Nikolaj Azarov ukrán miniszterelnök felszólította Oroszországot és az EU-t, hogy az ukrán területen áthaladó földgázszállításokra vonatkozóan közösen álljanak elő egy húszéves prognózissal.

"A három oldalú együttműködés csak akkor lesz gyümölcsöző – fejtegette –, ha 20 évre meghatározzuk a gázfogyasztás és -szállítás mennyiségét. Akkor tudni fogjuk, hova induljunk el és hol fektessünk be." Az Európai Bizottság támogatja Ukrajna kezdeményezését, amely háromoldalú megegyezést céloz Oroszország, az EU és Ukrajna között gáz ügyben.

Azarov szerint a prognózis "garantálni fogja a megszakítás nélküli orosz gázszállításokat", az ukrán hatóságok és törvényhozás pedig biztosítja, hogy nem ismétlődnek meg a gázproblémák a jövőben. Azarov hangsúlyozta, hogy a 2009-ben kötött orosz-ukrán gázmegállapodás nem felel meg Kijevnek és a következő kormányközi értekezleten foglalkoznak a módosítással.

Ezzel párhuzamosan az Itar-TASZSZ jelentése szerint Oroszország és Ukrajna aláírta az ukrán területen áthaladó olajtranzitről szóló szerződést. A szerződés alapján maximum 25 millió tonna orosz olajat pumpálnak majd Ukrajnán keresztül - közölte Jurij Bojko ukrán üzemanyag és energiaügyi miniszter. 

gáz EU Ororszország gázmegállapodás olaj olajtranzit Urajna
Kapcsolódó cikkek