Magyar gazdaság

A kínaiak szerint Amerika a drágaság oka

A kínai fogyasztók az Egyesült Államokat tartják felelősnek azért, mert az országban az utóbbi időben megdrágultak az élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek.

Hivatalos adatok szerint november első tíz napjában Kína 36 városában az olyan kulcsfontosságú zöldségfélék nagykereskedelmi átlagos ára mint a burgonya és az uborka, 62,4 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban. Októberben az országos fogyasztói árindex 4,4 százalékkal nőtt éves rátán, meghaladva az egész évre vonatkozó hivatalos 3 százalékos előirányzatot. 

Az élelmiszerek drasztikus drágulását nem előzte meg sem szárazság, sem állatjárvány, amely esetleg hiányt és ezen keresztül az árak emelkedését okozhatná. A kínai illetékesek a – főleg külföldi eredetű – pénzmennyiség növekedésével magyarázzák az áremelkedést.
A gazdaság bővülése a kormány tervei szerint alakul, de az áremelkedés aggodalomra ad okot – fogalmazott Csou Hsziao-csuan, a kínai jegybank elnöke. Csou szerint a lassú növekedésüket élénkíteni próbáló fejlett országok laza monetáris politikája miatt Kínába beáramló pénz zavart okozhat.

"A kínai forrása Amerika, mert túl sok pénzt nyomnak" - mondta egy kínai fogyasztó az AFP-nek, visszhangozva a kínai kormány bírálatát, amely szerint káros, hogy az Egyesült Államok 600 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba.

Peking szerint a Fed mennyiségi könnyítési akciója hatására a piaci pénzek nagy tömegben áramlanak a fejlődő gazdaságokba, így Kínába is, táplálva ezzel az inflációt. A pekingi kormány jelezte, hogy valószínűleg közbelép az infláció megfékezésére és irányelveket jelentett be a stabil árak és az olyan kulcsfontosságú termékek kínálatának biztosítására, mint a zöldségfélék, gabona, szén és egyéb energiaforrások.

Hatósági árszabályozással és a spekulánsok szigorú büntetésével kíván fellépni az élelmiszerárak egyre erőteljesebb növekedése ellen a kínai vezetés. A terv keddi bejelentése előtt egy nappal Peking egy másik intézkedést is foganatosított az infláció elleni harcban: külföldi állampolgárok a jövőben csak egy lakóingatlant birtokolhatnak az ázsiai országban.

 

drágul élelmiszer infláció Fed Amerika kínai
Kapcsolódó cikkek