Magyar gazdaság

A legmagasabb adóhiányt mutató cégek - Lista!

A nyilvántartott adóhiányos cégek elmúlt évi összesített listáján 446 olyan vállalkozás szerepel, amelynek hiánya meghaladja a 100 millió forintot. A feketelista.hu által elkészített összesítésnek az APEH által negyedévente nyilvánosságra hozott adatai adták a nyersanyagot.

Az összesítésben több cég neve mellett szinte óriási adóhiány szerepel. Közülük huszonkettőnél a hiány meghaladja a milliárdos tételt is, nem beszélve az adóhiánnyal járó jogkövetkezményekről (a késedelmi pótlék, az adóbírság és a mulasztási bírság összege), amelyek nagysága néha megközelíti az adóhiány összegét – ezekről az adatokról is tájékoztat a feketelista.hu portál.

Ami az adóhiányokat illeti, a fentebb említett huszonkét „milliárdos” közül cím szerint tizenhárom a fővárosban található, az első tíz közé pedig mindössze két vidéki vállalkozás került be. Az is sokatmondó adat, hogy szinte valamennyi a kereskedelmi és a szolgáltató ágazathoz tartozik, csupán egy-egy fejlesztési és tanácsadó, építőipari, illetve fuvarozó cég van közöttük.

Szinte kizárólag korlátolt felelősségű társaságokról van szó. A legalább 100 millió forintos adóhiánnyal nyilvántartott 446 cég között mindössze két részvénytársaság van – a budapesti DK Kontakt Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. 679 millió, míg a szintén fővárosi SVED INFORMATIKA Informatikai és Kereskedelmi Zrt. több mint 400 millió forintos adóhiánnyal.

A több mint százmillió forinttal adóhiányos cégek közé azért tizenöt betéti társaság is „bedolgozta” magát, sőt a kistarcsai VI-BO REND Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. a cég méretéhez képest a meglepő 17. helyet foglalja el. A jogkövetkezmények összegével együtt 2,476 milliárd forinttal „sáros” az adóhivatalnak.


Az adóhiány nagyságát tekintve az első négy „helyezett” egyenként több mint kétmilliárd forinttal szerepel. A legnagyobb összeggel, 2,710 milliárd forinttal a budapesti Hatvani utca 23. szám alá bejegyzett TETRAVENT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezeti a listát, nem szólva a jogkövetkezményekről, amelyek összege meghaladja a 2,351 milliárd forintot, tehát több mint ötmilliárd forint tartozással „sáros” az adóhivatalnak. Az APEH kimutatása szerint az idén hét alkalommal hoztak ellene határozatot, végül szeptemberben született meg a Fővárosi Bíróság döntése a felszámolásáról.

toplista tartozás bírság feketelista adóbírság adóhiány APEH késedelmi pótlék
Kapcsolódó cikkek