Magyar gazdaság

A nyugdíjválság leminősítést hozhat

A nyugdíjak kifizetésére és az egészségügyre fordított növekvő kiadások a Standard & Poor’s (S&P) véleménye szerint tíz év múlva drámai következményekkel járhatnak Ausztriában.

A Die Presse által ismertetett tanulmány szerint nem új keletű Ausztria problémája. Az viszont újdonság, hogy ennek milyen súlyos következményei lehetnek. Az S&P friss felmérése szerint tíz éven belül elveszítheti legmagasabb, AAA minősítését az ország emiatt.

A nemzetközi hitelminősítő intézet a "Global Aging 2010 - An Irreversible Truth" elnevezésű tanulmányában az elöregedés globális következményeivel foglalkozik. Az Ausztriáról szóló országjelentés azonban messze drámaiabb, mint más országoké.

Az S&P abból indul ki, hogy Ausztria lakossága 2035-ig 9,1 millióra emelkedik, ám utána stagnálni fog. Egyidejűleg csökken a munkaképes korúak aránya. Ez az arány először gyengén, a jelenlegi 67,5 százalékról 2020-ra 66,3 százalékra  mérséklődik, utána azonban, 2050-re, meredeken, 58,3 százalékra esik vissza. A 65 éven felüliek aránya pedig 2050-ben a 2010-ben regisztrált 17,6 százalékról 28 százalékra emelkedik. 

Az S&P szerint az idős emberek növekvő száma a nyugdíjakra, ápolásra és az egészségügyre fordított állami kiadások tömeges növekedését jelenti. Ez az arány Ausztriában a jelenlegi 21,5 százalékáról 2050-ig közel egyharmadára nő. "Egy ilyen fejlemény hosszú távon Ausztria pénzügyi helyzetének jelentős romlásához fog vezetni" - véli az S&P. "Ausztria eladósodása 2050-ig -–pénzügyi és politikai reformok nélkül – a GDP 328,7 százalékára nőhet.

Ennek az lesz a következménye, hogy Ausztria AAA hitelminősítése 2020-tól kezdve növekvő nyomás alá kerül. Tíz év múlva az értékelés még AA lenne, ami a hiteleket jelentősen megdrágítaná Ausztria számára. 2040-ig pedig a hitelminősítés már a spekulativ kategóriába esne (BB+ vagy alacsonyabb). Az S&P szerint a helyzet elkerülésére az egyetlen megoldás az osztrák kormány kezében van, ám a hitelminősítő jelenleg nem lát a hosszú távú finanszírozhatóságot biztosító lépéseket.

hitelminősítő hitelminősítés spekulatív S&P nyugdíjköltség nyugdíj Ausztria
Kapcsolódó cikkek