Magyar gazdaság

A román „bóvli” biztonságosabb, mint a spanyol kötvény?

Spanyolország államcsőd ellen köthető biztosításának felára magasabb, mint Romániáé. A nemzetközi hitelminősítők 8-9 szinttel tartják magasabban a spanyol adósság besorolását, és ajánlják befektetésre, miközben a román papírokat bóvli kategóriába sorolják.

A román bóvli kötvények biztonságosabbnak látszanak, mint a spanyolok – írja a Bloomberg. A kelet-európai ország államcsőd ellen köthető biztosítás árazása (CDS-felár) kedvezőbb, mint Spanyolországé. A megszorítások, melyeket Romániában végrehajtottak sikeresnek látszanak, mely segített abban, hogy kikerüljenek az európai adósságválságból.

A spanyol CDS-felár 300 bázispont fölé emelkedett, miközben a román a szint alá csökkent. A Bloomberg kiemeli, hogy Spanyolország hitelbesorolása a Fitchnél 9, a Standard&Poor’s hitelminősítőnél 8 szinttel van feljebb, mint a kelet-európai államé.

A spanyol csődkockázat megugrott a héten, miután a Standard&Poor’s leminősítette Írországot két fokozattal, és felerősödött az eurózóna országainak szuverén adósságválsága.

Románia adóssága bóvli kategóriában van, vagyis a hitelminősítők nem javasolják az állampapírokat vásárlásra. Románia költségvetési hiánya 4,4 százalék lehet 2012-ben, a tavalyi 7,2 százalékról szorítják le a deficitet.

Államcsőd fenyegeti Romániát?

A román jegybank elnöke csütörtökön cáfolta, hogy Romániát fizetésképtelenség fenyegetné; Mugur Isarescu azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Dominique Strauss-Kahn , a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója Romániát azon európai országok közé sorolta, ahol akár előállhat az államcsőd.

A román sajtó ennek kapcsán kérdezte Isarescut, aki hangsúlyozta: nincs semmiféle veszélye annak, hogy Románia leállítaná kifizetéseit. Románia adóssága szeptember végén 89,1 milliárd euró volt, a GDP-hez viszonyított eladósodottság szintje csupán 32 százalék.

A román sajtó ennek kapcsán kérdezte Isarescut, aki hangsúlyozta: nincs semmiféle veszélye annak, hogy Románia leállítaná kifizetéseit. Románia adóssága szeptember végén 89,1 milliárd euró volt, a GDP-hez viszonyított eladósodottság szintje csupán 32 százalék. -->

Románia CDS-felár szuverén adósságválság Európa csődkockázat Spanyolország eurózóna adósságválság
Kapcsolódó cikkek