Magyar gazdaság

Átszabják a talpra állás költségvetését?

A költségvetési törvényjavaslathoz majdnem 400 módosító indítvány érkezett. Egyes képviselők átszabnák a bevételi oldal tervszámait is.

A költségvetési törvényjavaslathoz 389 módosító javaslat érkezett, ám ezek jelentős része ellenzéki indítvány, így azok elfogadásának valószínűsége kisebb, mint a kormánypárti indítványoké.

A javaslatok számos ponton átszabják a költségvetést: vannak indítványok, melyek indoklás nélkül feltételezik egyes adóbevételek növekedését a következő évre nézve. Az elmúlt évek költségvetéseihez is számos módosító indítványt terjesztettek be a képviselők, ám a mostani indoklásokból igen nehéz megmondani, hogy minek köszönhetően változnának a bevételi oldal számai.

Semjén Zsolt szerint 5,36 milliárd forinttal lesznek magasabbak a társasági adóból származó bevételek 2011-ben, melyet a katolikus egyház részére fordítana: az átadásra nem került ingatlanok járadék összegét emelné a miniszterelnök-helyettes. Nem tűnik irreálisnak, hogy a társasági nyereségadóból ennyivel több pénz folyna be a költségvetésbe: a Költségvetési Tanács 16,9 milliárddal nagyobb bevétellel számol e tekintetben, mint a kormány. A magyar kormány a törvényjavaslatban 362, míg a KT 378,9 milliárdos bevételre számít.

Rogán Antal és Lázár János egy milliárddal többet gondol a nyereségadóból származó bevételekre a törvényjavaslathoz képest, illetve egészen pontosan 988,8 millió forint szerepel a módosító indítványban. Ezt az összeget az ügyészséghez csoportosítanák át, 55 fő felvételével. Ezzel a módosítással sem lövi túl a kormány a társasági adóbevételeket a KT elemzését alapul véve.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerint – több képviselőtársával együtt – bányajáradékból 4 milliárd forinttal több fog a költségvetésbe beérkezni, melyet természetesen rögtön el is költenének: felújítanák a Moszkva teret és egyes utak karbantartására fordítanák a pénzt. A Költségvetési Tanács szerint a kormány 2,7 milliárd forinttal becsülte alá a bevételeket a bányajáradékból adódóan.

Kósa Lajos, szintén több képviselőtársával együtt úgy látja, hogy 1,25 milliárd forinttal nagyobb lesz az bevétel, mint ami az eredeti törvényjavaslatban szerepel. Debrecenben stadiont újítanának fel a pénzből. A Költségvetési Tanács elemzése szerint a kormány így is túlbecsülte az ÁFA bevételeket, 15,1 milliárddal lövi túl a várhatóan befolyó összeget. Így 16,3 milliárd forint fölé emelkedne a bevétel túltervezése az általános forgalmi tekintetében.

Lázár János továbbá úgy gondolja, hogy a jövedéki adóból a 878 milliárd forinton felül további 30 millió fog befolyni, mely alappályát a KT 8,1 milliárdos felültervezésnek ítélte. Lázár ezt a Magyar Rákellenes Ligának támogatására fordítaná a pénzt.

A cigarettát, alkoholos italokat és üzemanyagot terhelő adóból Balla Mihály vár: majdnem 3 milliárd forinttal, melyet nemzetközi szervezeti tagdíjak önkéntes hozzájárulására költene. Ezzel a felültervezés mértéke meghaladná a 11 milliárd forintot a jövedéki adó tekintetében.

Nagyobb tételnek számít még Kerényi János és Rubovszky György javaslata, akik a bíróságok dolgozóinak 2,54 milliárd forinttal többet adnának, melyre forrást azonban nem találtak.

Végül pedig Varga József, a Költségvetési Tanácstól venne el pénzt: 835,5 milliós éves összeből 10 milliót hagyna a tanácsnál. Mint megírtuk, ahhoz az alapítványhoz kerülnének a KT támogatási-összegei, melynek korábban elnöke volt.

A kormány 3 százalék alatt tartja a költségvetés hiányát 2011-ben. Egyes elemzők szerint a hiány alacsonyabb is lehet, mint a megcélzott 2,8 százalék, mások úgy gondolják, hogy éppen tartható. Abban az esetben, ha a módosító javaslatok elfogadásra kerülnek, a kormány mozgástere csökkenhet a szerkezeti reformok véghezviteléhez. A nagyszabású szerkezetátalakítások átmenetileg költségvetési deficitnövelő hatásúak.

üzemanyag módosító indítvány képviselők hiány Fidesz költségvetés
Kapcsolódó cikkek