Magyar gazdaság

Bizonytalan a költségvetés bevételi oldala

Az előző tervezetnél jobb, de még volna mit javítani rajta – mondta el Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Duna Televízió szerda reggeli műsorában a 2011-es büdzsé tervezetével kapcsolatban. Az ÁSZ-elnök szerint a bevételi oldalon, főleg az adók tekintetében több bizonytalan elem is van.

Évek óta gond van a költségvetési tervezetekkel, nem egészen átláthatóak nem érkeznek meg hozzájuk időben a megalapozó törvények, van, hogy egy egész bevételi tömegről nem tud véleményt mondani a számvevőszék, mondta el Domokos. Lehetne jobb is, van mit javítani, jellemezte az ÁSZ-elnök a 2011-es költségvetési tervezetet.

A legfőbb gond, hogy választási évben készült a költségvetési tervezet, az adótörvények sem kerültek teljes egészében elfogadásra, így nagyon rövid ideje maradt a számvevőknek a tervezet elbírálására.

Az adók esetében jó néhány mondatot nem tudtak értékelni, ez most egyharmadnyi arányt tett ki, igaz, tavaly még kilencvenhat százalékról nem tudott véleményt mondani a számvevőszék, mondta el az elnök.

Nagy kockázatúnak látja az ÁSZ például a társasági nyereségadó területét. Itt ugyanis komoly kedvezményeket adott a kormányzat főleg a KKV-szektor részére, de a változás háttérszámításai nem készültek el, így nehéz megítélni, mekkora bevételcsökkenést okoz majd a központi költségvetésben. A vélelmezésekkel nem tud mit kezdeni a számvevőszék, tette hozzá Domokos.

Összességében az adóbevételek felénél, negyvenhat százalékánál tudta azt mondani az ÁSZ, hogy azok megalapozott bevételi-tervek, a többinél pedig felhívták a képviselők figyelmét, hogy a törvény tárgyalása során a szakbizottságokban tisztázzák az adónemek bevételi számainak megalapozottsági szintjét.

Számos esetben várnak még alátámasztó  törvényeket, úgynevezett salátatörvényeket, amelyek a büdzsé jövő évi végrehajtását hivatottak szabályozni ezek egy részét még be sem nyújtották, a kormány erre a hétre ígérte az előterjesztéseket, mondta el az ÁSZ-elnök. A számvevőszék azt tudta mondani a képviselőknek, hogy ezek a területek még fehér foltok, amelyeket csak a nevezett törvények konkrét benyújtása után lehet megítélni.

A büdzsé kiadási oldalán ugyanakkor egy viszonylag stabbil szerkezetet találtak a számvevők. A korábbi évekhez képest nincs lényeges elmozdulás, ezért ott könnyebb is volt megítélni a kockázatokat, amelyekből kevesebb is van, mint a bevételi oldalon.

Jelentős dolog, hogy jövőre a költségvetés tervezete három százalék alatti hiánnyal számol. A most benyújtott tervezet az elsődleges egyenlegében megtakarít, de kockázatok a bevételi oldalon megfogalmazódnak, szögezte le Domokos.

A közszférában tervezett leépítéseket illeti, ezek előkészítettségéről az ÁSZ-elnök úgy nyilatkozott, a részleteit nem látják. Nem tudni, hogy fűnyíró elv szerint valósul-e meg vagy esetleg lennének egyes területek, ahol tíz százalékot meghaladná a leépítés aránya, míg más területeket esetleg nem is érintene.

Domokos elnök 2011 ÁSZ orbán-kormány Állami Számvevőszék költségvetés
Kapcsolódó cikkek