Magyar gazdaság

Cséfalvay szerint elkerülhetjük a leminősítést

Magyarország elkerülheti a leminősítést, mivel a kormány „elkötelezett” amellett, hogy csökkentse a költségvetési hiányt – idézi a Bloomberg hírügynökség Cséfalvay Zoltánt a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkárát.

A politikus egy Bécsben adott interjúban kifejtette, biztos abban, hogy Magyarország nem kap alacsonyabb hitelminősítést. A Moody’s novemberben fejezi be hazánk adósság-besorolásának vizsgálatát és a hónap végén dönt arról, hogy hazánkat a jelenlegi Baa1-es kategóriából a harmadik leggyengébb besorolásba tegye. A Moody’s júliusban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyó tárgyalások megszakadása után kezdett vizsgálódni Magyarországon.

A másik nagy hitelminősítő, a Standard&Poors (S&P) november 3-án megtartotta hazánk Bbb-, befektetésre még ajánlott besorolását, ugyanakkor negatív kilátásokat fogalmazott meg.

Az S&P besorolásakor kiemelte, hogy a kormány ad hoc módon hozta meg a döntéseket, amelyek rövid távon valóban javítják a költségvetés egyenlegét, ám a hosszú távú strukturális reformok hiánya aggodalomra ad okot. Az S&P számításai szerint 2014-re akár 6 százalékra is nőhet a magyar deficit.

Cséfalvay kiemelte, hogy a távközlési, az energia és a kiskereskedelmi ágazatra kivetett aót kompenzálja a társasági csökkentése, amellyel az egész magyar gazdaság versenyképesebb lesz. Cséfalvay szerint első lépésben meg kellett oldani a drámai költségvetés hiányt, úgy, hogy az ne menjen a versenyképesség rovására.

Cséfalvay Moody's leminősítés IMF adósság-besorolás
Kapcsolódó cikkek