Magyar gazdaság

Fed: 600 milliárd dollár értékű mennyiségi monetáris enyhítés

Összesen 600 milliárd dollár értékű mennyiségi monetáris ösztönzést jelentett be szerdán Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke.

Az mennyiségi enyhítést a Fed 2011 második negyedévének végéig, havi 75 milliárd dolláros összegekben végzi.

A monetáris mennyiségi enyhítés azt jelenti, hogy a Fed értékpapírok vásárlásával növeli a pénzellátást a gazdaságban. Így új pénz jelenik meg, oly módon, hogy a Fed a műveletet nem ellensúlyozza ellenkező irányú, úgynevezett sterilizáló lépésekkel.

A program értéke összességében 100 milliárd dollárral meghaladja az elemzői várakozásokat.

 A Fed gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris intézkedése részleteinek bejelentését követően a kereskedés zárása előtt mintegy másfél órával 0,40-0,60 százalékos veszteségben álltak a főbb amerikai tőzsdeindexek. Az indexek vegyesen, szerény mértékű elmozdulással nyitottak szerdán.

A gazdaságösztönző program keretében a Fed 600 milliárd dollárt fordít vásárlásokra 2011 második félévének végéig havi 75 milliárd dolláros tételekben. A kötvényvásárlások gazdaságösztönző hatását a Fed folyamatosan figyelemmel követi és a kötvényvásárlások mértékét szükség szerint módosítja.

 A tőzsdei árfolyamokat már szeptember eleje óta "tartja sakkban" a Fed-től várt gazdaságösztönző célú pénzmennyiség növelő intézkedés. A bejelentést heves, de korlátozott mértékű árfolyam ingadozásokkal fogadták mind az értékpapír, mind a devizapiacok.

Az euró 1,4188 dollárig erősödött a bejelentést követően, majd nyereségét hamar le is adta és a nap nagy részében jellemző 1,4000 feletti, 1,4050 dollár körüli jegyzésre rendeződött vissza.

pénzügyi válság Fed gazdaságélénkítés gazdaság monetáris csomag
Kapcsolódó cikkek