Magyar gazdaság

Jókora pofont kapott hárommillió pénztártag a kormánytól

Jókora pofont kapott a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag a kabinettől: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentése szerint azok, akik a jövőben is ragaszkodnak a második pillérhez, elveszítik állami nyugdíjjárandóságukat.

Legalábbis a magánkasszatagok körében a jövőben akkor sem képződik társadalombiztosítási nyugdíjjogosultság, ha a munkáltató továbbra is fizeti a munkavállaló után a 24 százalékos járulékot. A második pillérnél maradók csupán a bruttó bérüket terhelő 9,5-10 százalékos járuléktól, valamint annak hozamától remélhetnek időskori járandóságot, márpedig az borítékolható, hogy ez nem lesz elég teljes nyugellátásuk finanszírozására.

A második pillért annak idején életre hívók is azzal számoltak, hogy a kasszákból csak az időskori ellátás negyede származik, a fennmaradó részt a tb fizeti. A születőben lévő szabály szerint egyébként mindenki automatikusan visszakerül a tb-kasszához, kivéve azok, akik kifejezetten nyilatkoznak a második pillérnél maradás szándékáról. Erre azonban csak 2011. január végéig lesz mód.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a kormányzati tervek nemcsak az Alkotmány passzusait, hanem az uniós alapelveket is sértik, jogászok szerint pedig alanyi jogokat sodornak veszélybe a tegnap bejelentett lépések.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

 

második pillér Matolcsy György tb-kassza magánnyugdíjpénztár nyugdíj
Kapcsolódó cikkek