Magyar gazdaság

Kinek érdemes a magán-nyugdíjpénztárakban maradni?

Az MTA nyugdíjszakértőjét kérdeztük, hogy kinek éri meg maradni a magánkasszáknál, illetve mi lesz az államhoz vándorolt pénzek sorsa.

Világgazdaság Online: Hogyan kommentálná Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentését, mely szerint kizárnák azokat az állami nyugdíjrendszerből, akik nem lépnek vissza a magánkasszákból? Ezzel elveszítve nyugdíjuk 70 százalékát?

Simonovits András : Jóhiszemű lévén, ennyire visszautasíthatatlan ajánlatra nem számítottam. Azt hittem, hogy a vegyes rendszerben maradóknak le kell mondaniuk a teljes tb 75 százaléka helyett mondjuk 50 százalékról, de a 0 meg sem fordult a fejemben.

Világgazdaság Online: Ön szerint hogyan hat hazánk nemzetközi megítélésére az átalakítás?

Simonovits András: Az Economist már érti, hogy mit csinál a „nemzeti szabadságharcos kormány”.

(A The Economist hasábjain: „amikor a szolidaritás kötelező” címmel jelent meg egy cikk. A cikk az elemzők véleményével esik egybe – A szerk.)

Világgazdaság Online:  Mire fogják költeni a megközelítőleg 3 ezer milliárd forintot?

Simonovits András: A naponta változó értesülések legutóbbija szerint 2011-ben elkölt 530 milliárd forintot, 2012-ben 260 Milliárdot. Azaz legjobb esetben is csak 2100 milliárd forintot fordít törlesztésre, ha mégsem lesz szüksége még pénzre 2013-ban is.

Világgazdaság Online:  Lesznek-e olyanok, akik maradnak a magánkasszáknál? Mi lehet a sorsuk?

Simonovits András: Oszkó Péter azt ígéri, hogy ő lesz az utolsó, aki elhagyja a süllyedő hajót. Elvben az MSZP csatakozhatna az LMP mai nyilatkozatához, amelyben győzelme esetén teljes kártalanítást ígér 2014-től. Ez biztos befutó lehetne, ezért ha komolyabb tömegek maradnának a vegyes rendszerben, akkor sejtésem szerint a Fidesz már 2011 február 1-én, egy nappal a maradási határidő lejárta után  törvényes úton bezárná a magánpénztárakat.

Világgazdaság Online: Megéri-e valakinek maradni a magánpénztári rendszerben?

Simonovits András: Ha valaki egyedülálló, nagyon beteg, és nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, akkor annak érdemes maradnia, mert időbeli halála után kedvezményezettje örökli a vagyonát.

„Csak a spekulánsok maradhatnak a magánpillérben”

Nyugdíjügyi kisokos: minden, amit a jelenlegi helyzetben tudni lehet a nyugdíjainkról

nyugdíjkérdés MTA orbán-kormány szakértő magánkasszák nyugdíj
Kapcsolódó cikkek