Magyar gazdaság

Már most beárazza a piac a koreai háborút

Komoly piaci hatásokról számoltak be londoni felzárkózó piaci elemzők a Dél-Korea ellen végrehajtott keddi észak-koreai tüzérségi támadás után. Mint kiemelik, a piacokat most már aggasztja a kockázat, hogy a két Korea közötti fegyveres incidensek gyakoribbá és súlyosabbá válnak

A keddi támadás után meredeken emelkedett a dél-koreai államadósság-kockázat árazása a londoni kereskedésben. A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a dél-koreai szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása 100 bázispont közelébe emelkedett a keddi londoni kereskedésben a 86,6 bázispontos előző zárás után.

A keddi kereskedésben kialakult dél-koreai CDS-árazás azt jelenti, hogy a dél-koreai állam törlesztésképtelenné válásának kockázata ellen biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 100 ezer dollár körüli éves díjat kérnek a befektetőktől minden 10 millió dollár dél-koreai államadósság után az irányadó ötéves futamidőre, csaknem 14 ezer dollárral többet, mint egy nappal korábban.

A globális irányadó mércének tekintett amerikai CDS-árazás a keddi londoni forgalomban 42,2 bázispont - 10 millió dollárnyi amerikai államadósságra valamivel több mint 42 ezer dollár - volt. A CMA DataVision számítási modellje szerint a jelenlegi dél-koreai CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 8,3 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Dél-Korea nem fizetővé válását ötévi távlatban. Ugyanez a valószínűségszámítási modell az Egyesült Államok esetében mindössze 3,6 százalékos halmozott kockázattal jósolja a törlesztési leállást hasonló időtávon a jelenlegi amerikai CDS-díjszabások alapján.

CDS-árazás háború Korea elemzők állampapírok
Kapcsolódó cikkek