Magyar gazdaság

Maradásra biztat a magánkasszákban Bokros, Bauer és Békesi

A magánnyugdíjpénztárakban maradásra buzdítja a tagokat nyolc közgazdász, közöttük volt miniszterek, közös nyilatkozatukban.

Az MTI-nek is eljuttatott dokumentumban, amelyet Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András és Soós Károly Attila szignált kifejtik: "a kormány politikája a gazdasági egyensúly újabb megbomlásával, Magyarország tartós leszakadásával fenyeget, és veszélybe sodorja magyarok millióinak időskori megélhetését".

Bába Julianna a Stabilitás Pénztárszövetséga szervezet elnöke eközben azt mondta: a szervezetnek nincs joga arra, hogy maradásra biztassa a magán-nyugdíjpénztárak tagjait, de előbb a törvényjavaslat elfogadását próbálja megakadályozni, majd ha ez nem sikerült, akkor magyar és nemzetközi jogorvoslatokkal él. Erről bővebben itt olvashat, illetve videót tekinthet meg

Azt írják: olyan szakemberekként, akik részt vettek az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában, és elkötelezettek Magyarország gazdasági felemelkedése és európai integrációja mellett, megdöbbenéssel látják a jelenlegi kormánynak az "elemi gazdasági ésszerűséget sutba dobó, a köztársaság alkotmányát és az normáit semmibe vevő akcióit a nyugdíjrendszer szétverésére, az adórendszer felforgatására és a szükséges reformok további elodázására".

"Tekintettel arra is, hogy a kormány ugyanúgy, ahogy a magánnyugdíjakkal kapcsolatos szándékait a választások előtt titkolta, most is titkolja, hogy ha sikerülne felszámolni a magánnyugdíj-rendszert, mit tervez az állami nyugdíjakkal, és azt is, hogy pótolja-e és hogyan a különadókat, ha azok meghirdetett alkalmazási ideje lejár" - írják.

Arra bátorítják ezért a magánnyugdíjpénztárak tagjait, hogy tartsanak ki a magánpénztárak mellett, ragaszkodjanak a sok-sok év alatt képzett megtakarításukhoz, öregkori megélhetésük biztos alapjához.

Hozzáteszik: támogatnak minden, hazai és európai jogorvoslati lépést a nyugdíjpénztári tagok és a különadókkal sújtott személyek és vállalkozások érdekeinek védelmében.

Felhívják továbbá az európai politikai és gazdasági közvéleményt, az Európai Unió felelős tisztségviselőit, hogy vessék latba befolyásukat a jelenlegi magyar kormány "kalandor lépéseivel szemben, amelyek ellentétesek azokkal a közösségi normákkal, amelyek követésére Magyarország a csatlakozáskor kötelezettséget vállalt".

magánnyugdíj-pénztár öngondoskodás Bokros Lajos nyugdíjreform megtakarítás Bauer Tamás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek