Mint ismert, a Fidesz-frakció által támogatott egyéni képviselői indítvány a Költségvetési Tanács 835,5 millió forintos támogatását 10 millió forintra csökkentené.

A javaslat Varga József fideszes képviselő nevéhez fűződik, aki a Magyarországi Cigányokért Alapítványnak adná inkább a Költségvetési Tanácsnak előirányzott pénzt. A képviselőnek korábban pozíciója volt az alapítványban: 2000-től elnöke volt az alapítványnak. 
 
„Ez egy kedvezőtlen hír” – kommentálta az eseményeket Raffaela Tenconi, a Bank of America - Merril Lynch londoni közgazdásza. A javaslat korlátozza a Költségvetési Tanács képességét, hogy ellássa feladatait. Tenconi elmondta, hogy a Merrillnél úgy látják, hogy ez egy negatív fejlemény, és felveti a kérdést, hogy Orbán Viktor vajon elkötelezett-e a felelős fiskális politika iránt.
 
A Bloomberg idézi a Világgazdaság Kopits Györggyel, a KT elnökével készített interjúját: „Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti a tanácsot, tisztában kell lennie azzal, hogy elpusztul egy hasznos intézmény, egy értékes szellemi tőke. A világon egyetlen helyen történt csak meg, hogy egy egyszer már létrehozott, független költségvetési intézményt később megszüntessenek. A név és a hely: Hugo Chávez, Venezuela.”
 
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium nem reagált a Bloomberg megkeresésére, melyben a hírügynökség a kabinet álláspontjáról érdeklődött a KT-t illetően.