Magyar gazdaság

Miért is emelkedik a gáz ára?

Feloldja a kormány januártól a gázárstopot, de a piac szereplői nem örülhetnek.

A nemzeti fejlesztési tárca által kidolgozott új gázárszámítási képlet ugyanis nehezen elfogadható feltételeket szab a számukra – írja a Figyelő a csütörtökön megjelenő címlapsztorijában. Olyannyira, hogy a hírek már egyes meghatározó szereplők, így az E.ON esetleges távozásáról szólnak. Ami a felhasználókat illeti, az elképzelésnek köszönhetően a lakossági kisfogyasztók többségénél valóban nem drágulna a földgáz. Ám ennek a kedvezménynek az árát a többi magánfogyasztónak kell megfizetnie.
Az új árképlet egyik legmeglepőbb eleme, hogy az országot nagy részben ellátó földgáz-nagykereskedők számára elismert hatósági árban csak 60 százalékos súlya lenne a hosszú távú szerződések alapján érkező energiahordozóért fizetett összegnek, 40 százalékos súllyal viszont a holland gáztőzsde aktuális, napi árai jelennének meg. Mindez azért érdekes, mert a nagykereskedelmet ellátó E.ON Földgáz Trade Zrt. jelenleg egy 2015-ig szóló szerződés alapján veszi meg a hazai fogyasztás 80 százalékát orosz gázt a Gazpromtól.

A gázpiaci cégek úgy számolnak, hogy az idei ármoratórium miatt durván 50 milliárdos vesztesége keletkezett a szektornak. A Figyelő szerint az E.ON – mint a legnagyobb szereplő – 10 milliárd forint körüli elmaradt bevételt sirathat. A gázár alapja az adott negyedéveket megelőző 9 hónap átlagos világpiaci olajára. Az Orbán-kormány által júniusban meghirdetett ármoratórium előtt pedig az átlagos olajár megközelítőleg 14 százalékkal emelkedett, miközben a dollár árfolyama ingadozott.

Az új intézkedések azt mindenesetre elérik, hogy a lakossági fogyasztók több mint felénél ne változzanak a gázárak, sőt, azok – a minisztérium számítása szerint – egészen e kör 67 százalékáig csak 0,9 százalékkal nőjenek. Mindez úgy lehetséges, hogy a sávos áremelési rendszer logikája alapján a kisfogyasztók szükségletének egy részét is a gázt használó többi lakossági ügyfél fizeti meg.

 Az sem elhanyagolható szempont, hogy a szolgáltatóknak a bejelentés értelmében jövő januárra, azaz mindössze néhány hét alatt át kell alakítaniuk teljes ügyfélkezelési rendszerüket. „Több százmilliós is lehet az SAP informatikai rendszerek módosítása, arról nem is beszélve: a tervek szerint a gázárak attól is függenének, hogy egy családban hány gyerek van. Nekünk jelenleg nincsenek ilyen adataink, és kérdés, miként tudjuk ezeket begyűjteni és ellenőrizni” – vet fel gyakorlati szempontokat az E.ON már idézett szakértője, aki csak háttérbeszélgetést vállalt a Figyelővel, mivel a vállalat hivatalosan egyelőre csak visszafogottan kommunikál.

A mostani változtatási tervek annyira drasztikusak, és a hosszú, egész nyáron és őszön át tartó gázár tárgyalások ellenére annyira egyoldalúak és önkényesek, hogy több piaci megfigyelő is úgy véli: azoknak nem lehet más céljuk, mint távozásra bírni az E.ON-t a földgáz-nagykereskedelem területéről.

árképzés lakossági energiaárak veszteség E.On gázárak földgáz
Kapcsolódó cikkek