Magyar gazdaság

Németországi boom: „a boldogság szigete”

A német Ifo index a vártnál is kedvezőbben alakult: Németország a szuverén adósságválság közepette is gyorsan növekszik.

A német üzleti hangulatindex 109,3 pontra emelkedett az októberi 107,7 pontról. Ez a legmagasabb szint az újraegyesítés óta. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok konszenzusa 107,5 pont volt. „Ez egy boom” – mondta Holger Schmieding, londoni közgazdász.

A üteme lassult a harmadik negyedévben: 0,7 százalékot mértek, melyre az előz negyedévi rekordmagas 2,3 százalékról csökkent.

Miközben a növekedési ütem csökkent, a gazdaság szilárd alapokon áll: a magánfogyasztás az egyik húzóereje lett a gazdaságnak.

Európa legnagyobb gazdasága 3,7 százalékkal növekedhet ebben az évben a kormány várakozása szerint. Németország továbbra is a gazdaság motorja az 16 tagú euróövezetben – mondta Carsten Brzeski, az ING közgazdásza. Miközben a pénzpiacokon zavarok vannak, és a szuverén adósságválságtól szenvednek Európa egyes államai, Németország úgy tűnik, hogy „a boldogság szigete” – tette hozzá az elemző.

Németország GDP üzleti bizalmi index IFO növekedés hangulatindex gazdaság
Kapcsolódó cikkek