Magyar gazdaság

Számos megvitatnivaló az Orbán-Putyin találkozón

Az orosz és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy épp ideje tárgyalniuk, mert sok a nyitott kérdés, és számos együttműködési lehetőség kínálkozik.

„Számos megvitatnivalónk van, például az energia ágazatban, azon belül a nukleáris iparban” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök abban az üdvözlő beszédben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait előtt mondott.

Putyin szerint egyeztetniük kell a közlekedés, a high-tech és a nanotechnológia terén, utóbbiban már vállalati szintű együttműködési tervek is készülnek. A kölcsönös beruházásokat azonban támogatni kell. A magyar cégek eddig körülbelül kétmilliárd dollárnyi befektetést hajtottak végre az orosz gazdaságban, az oroszok pedig kicsit több mint hárommilliárdot Magyarországon.

Válaszában Orbán Viktor egyebek között elmondta, hogy a nagyon nehéz időszakot lezárt Magyarország hosszútávú, kétoldalú stratégiai kapcsolatok kiépítésére készül. Saját részéről is elsőrendű fontosságúaknak nevezte az orosz kollégája által a magyar-orosz kapcsolatokban megjelölt prioritásokat. Nemcsak azt remélte, hogy az adott kérdésekre a megbeszélések során válaszokat is találnak, hanem, hogy a tárgyalások erősítik a bizalmat a hosszútávú, energetikai együttműködés terén. "Úgy gondolom, most már meg tudjuk tenni az első lépést ebben az irányban” – mondta.    

közlekedés energia nanotechnológia high-tech Putyin nukleáris
Kapcsolódó cikkek