Magyar gazdaság

Tovább zuhant az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2010 szeptemberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 9,2%-kal csökkent a 2009 szeptemberihez képest.

2010 első kilenc hónapjában a termelés 10,5%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés szeptemberben 2,8%-kal alacsonyabb volt az előző havinál. Az építőipar termelői árai 2010 III.
negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4%-kal emelkedtek - közölte a KSH hétfőn.

Az építőipari termelés hosszabb ideje tartó csökkenése szeptemberben is folytatódott. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál – az adat tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari
munkákat is. A növekedésben az ipari, a kereskedelmi és a felsőoktatási épületek ebben az évben megkezdett építése is szerepet játszott. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor továbbra is jelentősen elmaradt az előző évitől: szeptemberben 22%-kal kisebb volt a 2009. szeptemberi magas bázisnál.

Elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelése esett jelentősen vissza, míg a közműépítéssel foglalkozó szervezetek
termelése az egy évvel korábbi szinten maradt. Az egyéb építmények építésének előző évi bővülését okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött.

Augusztushoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 5,7%-kal, az egyéb építményeké 1%-kal csökkent. Az év első kilenc hónapjában az épületek építése 5,3, az egyéb építményeké 16,1%-kal esett vissza.

Szeptemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 1,5%-kal alacsonyabb volt 2009 azonos időszakánál.

Az egyéb építmények termelése az előző évi növekedés után 30,6%-kal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 4,3%-kal emelkedett. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 2,4%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten.

Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,7%-kal kisebb, az egyéb építményeké 4,3%-kal magasabb volt a 2009. szeptember véginél. A szeptemberben kötött új szerződések volumene 11,1%-kal kisebb volt az előző évinél. Ezen belül az
épületek építésére 1,7%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére egyötödével alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek. A jelentős visszaesés a 2009 szeptemberében vasút- és közműépítésekre kötött nagyértékű szerződések miatti viszonylag magas bázis következménye.

Az építőipari vállalkozások január–szeptemberben kötött új szerződéseinek volumene 7%-kal kisebb volt, mint 2009. január–szeptemberében. Az építőipar termelői árai 2010 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 0,7%-kal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban 1,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A legnagyobb növekedés (1,8%) a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,2 és 3,0% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6%-kal voltak magasabbak.
Bővebb információ:

makromutató építkezések makroadat magyar gazdaság építőipar
Kapcsolódó cikkek