Magyar gazdaság

Visszaszorítaná a közúti reklámtáblákat a szaktárca

Visszaszorítaná a reklámtáblákat a közutak környezetéből a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló javaslat, amit Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek.

A közutak mentén túlzott mennyiségben és méretben feltűnő reklámtáblák a járművezetők figyelmét elterelve balesetveszélyes helyzeteket okozhatnak – indokolja a tervezett lépést a javaslat. Határozott kormányzati szándék ezek érezhető megrostálása a kihelyezés engedélyhez kötésével, a szabályszegés szankcionálásával – szól a javaslat.

A módosítás megtiltja a láthatóságot akadályozó, a közlekedés biztonságát veszélyeztető jelzések, berendezések kihelyezését a közút területén, a közút mellett és felett (villany- és telefonoszlopokon). Meghatározza az indokolt kivételeket, ilyenek pl. a benzinkutak cégjelzései és üzemanyag árakat tartalmazó táblái, vagy az 50-100 méteren kívül elhelyezett, legfeljebb 4 m2 felületű táblák.

A jelzések és berendezések a továbbiakban kizárólag közútkezelői hozzájárulás birtokában helyezhetők ki. Ellenkező esetben az útkezelő a táblát a tulajdonos költségére eltávolíttatja. A rendelkezés hat hónapos türelmi időt hagy a tilalomba ütköző reklámhordozók felszámolására. Ezt követően a közlekedési hatóság – akár ismételten is – 500 000 forintos bírságot szabhat ki annak az ingatlannak a tulajdonosára, amelynek területén a tárgyat elhelyezték – áll a javaslatban.

reklámtábla törvény Fellegi Tamás közutak
Kapcsolódó cikkek