Magyar gazdaság

Az EKB padlóra küldte a piacokat

Az Európai Központi Bank nem jelentett be a Fed-hez hasonló monetáris stimulust, azonban a kötvénypiacról való kilépési stratégiát sem. Az euró gyengül, a piacok zuhannak.

Az EKB változatlanul, 1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, mert a kormányzótanács nem lát inflációs nyomás a monetáris politika számára releváns középtávú időhorizonton – mondta Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke. A bizonytalanság növekedését emelte ki az elnök beszédének első felében.

A monetáris politika irányvonala továbbra is alkalmazható – fogalmazott Trichet, vagyis az Axel Weber, német jegybankár által preferált kilépési stratégiának nem tett eleget a jegybank.

A piacok által preferált nagyobb monetáris sitmulus azonban nem került bejelentésre.

Trichet elmondta: a harmadik negyedévben a növekedése negyedéves alapon 0,4 százalékos az euróövezetben, mely pozitív trend a negyedik negyedben is folytatódhat. A belföldi kereslet növekszik, de a kiigazítások visszafoghatják a pozitív folyamatokat.

A GDP növekedési üteme 1,6 és 1,8 százalék között alakulhat ebben az évben, jövőre 0,7 és 2,1 százalék között. 

Az euró zuhanni kezdett a bankközi devizapiacon, 1,31-es szint környékére esett a frankkal és a dollárral szemben. A forint és a feltörekvő devizák gyengülni kezdtek, majdnem újra 280 forint az euró.

EKB Trichet központi bank jegybanki kamat csalódás stimulus piac
Kapcsolódó cikkek