Magyar gazdaság

Bíztató adatok az eurózónából

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett a ZEW intézet által készített németországi hangulat index. Az eurózóna ipari termelésének növekedése azonban elmaradt a vártól, de jobb az előző havi adatnál.

A német gazdaság meghatározó szereplőinek hat hónapra előretekintő várakozásai jelző ZEW index 4,3 pont lett decemberben, ami felülmúlja az elemzők által várt 3,9 pontos indexet és az előző havi 1,8 pontot is.

 A gazdasági kilátások az euróövezetben decemberben 1,7 ponttal 15,5 pontra emelkedett, ez váratlan javulás hisz az elemzők 10,3 pontra történő csökkenést jeleztek előre. A jelenlegi gazdasági helyzetet jellemző mutató értéke pedig tovább javult 1,1 ponttal 82,6 pontra emelkedett.

Az eurózóna ipari termelése 0,7 százalékkal bővült októberben az előző hónaphoz képest, ez alacsonyabb az elemzők által várt 1,5 százalékos növekedésnél, azonban jobb az előző havi 0,7 százalékos visszaesésnél. Éves alapon októberben a növekedés üteme elérte a 6,9 százalékot. Meglepetést okozott, hogy a problémákkal küszködő Görögországban 3,6 százalékos növekedést mértek.

növekedés válság ZEW index termelés gazdaság ipar
Kapcsolódó cikkek