Magyar gazdaság

Dübörgött az ipar októberben

Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 októberében 8,3 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

A termelés az év első tíz hónapjában 10 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1 százalékkal csökkent.

A novemberben közzétett adatok szerint a ipar termelés szeptemberben 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított, és munkanaptényezőtől megtisztított index 0,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt .

A szeptemberi adat magasabb bázishoz igazodik, mint az augusztusi. A visszaesés mértéke 2009 szeptemberében mérséklődött, az ipar kilábalása ebben az időszakban kezdődött meg, így a relatív magas bázishoz képest az ipar teljesítménye kiváló.

A május óta tartó élénkülés nem tudta felhúzni az év egészére vetített csökkenő belföldi értékesítést, mértéke így januártól-szeptemberig  mínusz 2,2 százalék.

október volumen statisztika ipari termelés ipari teljesítmény élénkülés
Kapcsolódó cikkek