Magyar gazdaság

Közel duplájára növekszik az EKB jegyzett tőkéje

Az Európai Központi Bank (EKB) 2010. december 29-i hatállyal 5 milliárd euróval 5,76 milliárdról 10,76 milliárd euróra emeli jegyzett tőkéjét - olvasható az EKB honlapján.

A Kormányzótanács döntése összhangban van a Központi Bankok Európai Rendszere és az EKB alapokmányával, valamint a 2000. május 8-i 1009/2000/EK tanácsi rendelettel, amely a lehetséges tőkeemelést ebben az összeghatárban jelöli meg.

A döntés előzménye egy 2009-ben elvégzett alaptőke-megfelelési vizsgálat, és a devizaárfolyam-, kamat-, aranyárfolyam- és hitelkockázat megnőtt volatilitása alapján tekintették indokoltnak. Minthogy maximálisan a befizetett tőke nagyságával megegyező céltartalék és tartalék képezhető, a döntés lehetővé teszi, hogy a Kormányzótanács – az idei év nyeresége egy részének elosztásától kezdve – a tőkeemelés összegével egyenlő mértékben növelje a kockázati céltartalékot. Hosszabb távon az általános alaptőke-emelést – amelyre tizenkét év alatt az első ízben kerül sor – még az is indokolja, hogy egy, az évek során jelentősen megnövekedett pénzügyi rendszerhez ennek megfelelő tőkebázisra van szükség - olvasható az EKB közleményében.

A Kormányzótanács a tőkeátadás megkönnyítésére úgy döntött, hogy az euroövezeti nemzeti központi bankoknak a 3 489 575 000 euro összegű pótlólagos hozzájárulást három, egyenlő összegű, éves részletben kell befizetniük. Tehát a jelenlegi euroövezeti tag nemzeti központi bankok az első részletet, 1 163 191 667 eurót 2010. december 29-én fizetik be. A fennmaradó két részlet befizetésének időpontját pedig 2011 és 2012 végére tűzték ki.

Ezenkívül a jegyzett tőke százalékában meghatározott legkisebb összeget – amellyel az euroövezeten kívüli nemzeti központi bankoknak az EKB működési költségeihez hozzá kell járulniuk – 7,00%-ról 3,75%-ra csökkentik. A nem euroövezeti tag központi bankok tőkerészesedése tehát csak kismértékben módosul, és ennek megfelelően 2010. december 29-én összesen 84 220 eurót fizetnek be.

EKB tőkeemelés európai közpointi bank euró jegyzett tőke
Kapcsolódó cikkek