Magyar gazdaság

Leminősítés fenyegeti Belgiumot is

Ha nem alakul meg hamarosan Belgium új kormánya jövő év júniusában leminősítheti az ország államadósságát a Standard&Poor’s – közölte a hitelminősítő. A politikai bizonytalanság ugyanis befolyással lehet a gazdaság teljesítményére. A GDP arányos államadósságuk eléri a 94,6 százalékot.

Jövő júniusban ronthat a belga államadósság besorolásán a Standard&Poor’s (S&P), ha hamarosan nem alakul meg az új kormány. Jelenleg AA+ Belgium besorolása stabil kilátásokkal. Marko Mrsnik, a S&P hitelelemzője szerint az eurózóna jelnlegi instabil helyzetében a politikai bizonytalanság további kockázatot jelent az ország gazdaságára nézve.

Ismert, idén áprilisban a flamand liberálisok kiléptek az ötpárti koalícióból, miután a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszel és környéke választókerület kettéválasztásában. A kormányban így három vallon párt mellett csak egy flamand maradt, ami nem feloldható fölény az enyhén flamand többségű országban.

Ha azonban megalakul a kormány, a gazdaság számára fontos döntések születnek meg, így Belgium besorolása továbbra is stabil maradhat. A Benelux állam pénzügyi helyzete a kormányproblémák ellenére sem okozott aggodalmat a befektetőknél annak ellenére, hogy Belgium arányos adósságállománya 94,6 százalékra rúg.

GDP leminősítés államadósság hitelbesorolás belga kormány vallon S&P flamand Belgium
Kapcsolódó cikkek