BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: inkább érzelmi alapon döntöttek a hitelminősítők

Az eredeti kormányprogramban lényegében minden benne van, csak gondosan kell elolvasni – mondta el Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a HVG-nek adott interjúban.

Ezzel a sikeres, három évre szóló pénzügyi konszolidációval Magyarország elérte, hogy levegyenek minket a legrosszabb országok listájáról az EU-ban, a Nemzetközi Valutaalapban és a pénzpiacokon – mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a HVG-nek adott interjúban.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mintha a hitelminősítők erről nem tudnának a miniszter úgy válaszolt, hogy ez náluk inkább érzelmi alapon hozott döntés. Magyarország ugyanis a 3,8 százalékos GDP-arányos idei költségvetési hiányával az EU-tagországok élvonalába került, s a jövő évet az 5. legkiegyensúlyozottabb költségvetéssel zárja.

A magyar államkötvényeket veszik és elismerik a piacok, hogy jövőre is tartani tudjuk a helyezésünket az EU tagországai között. A kockázati kamatfelár tetemes, melyet a magas külföldi adósság okoz, hazánk adóssága a GDP-hez viszonyítva 100 százaléka fölött van, ezen belül az államadósság 80 százalék körüli – mondta a miniszter.

Azokra a piaci aggodalmakra, hogy 2013-tól hogyan őrzi meg a kormány a költségvetési egyensúlyt a miniszter úgy nyilatkozott, az egyensúly érdekében már 2011. február végén dönteni fognak egy mélyreható, és a magyar gazdaság valamennyi területét átfogó strukturális reformprogramról, amelyet még abban az évben beindítanak, és 2012 végéig végrehajtanak. A program eredményeképp 600-800 milliárd forint megtakarítást érhetnek el a költségvetés kiadási oldalán.

A szerkezeti reformok részleteiről a miniszter elmondta, hogy minden nagyobb költségvetési tételt felülvizsgálnak. A 360 milliárdos munkaerő-piaci alapnál 100-120 milliárdot, a 340 milliárd forint körüli gyógyszerkasszánál is mintegy 100 milliárdot lehetne megtakarítani a a szerkezeti reformok során, a miniszter szerint. A tervek között szerepel a nyugdíjrendszer átalakítása, a rokkantnyugdíjasok helyzetének felül vizsgálata.

A közösségi közlekedés területén pedig 2012-re akár 50 milliárd forintos megtakarítást lehetne elérni a reformokkal. A MÁV évenkénti 150 milliárdos állami támogatása tarthatatlanul magas – tette hozzá a miniszter. A további területek reformjáról a miniszter még nem kívánt beszélni, azokról majd a szaktárcák javaslatait követően nyilatkozik, írja a HVG.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.