Magyar gazdaság

Nyugdíjpénztárak: Csak minden ezredik tag marad

A hárommillió magánnyugdíjpénztári tagból ma délelőttig 3090-en nyilatkoztak úgy, hogy maradnak és nem lépnek át az állami rendszerbe.

A magánnyugdíjpénztár mellett döntők csaknem kétharmada a fővárosban nyilatkozott, a legkevesebben a Dél-Dunántúli és az Észak-Alföldi régióban jelentkeztek - hangzott el a Magyar Rádió Krónika című műsorában.

Győrben, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság igazgató-helyettese, Horváth Imréné elmondta, december 22-től a mai napig hetvennyolcan nyilatkoztak a maradásról. Többnyire 30-35 év körüliek, és sokan mondták közülük, hogy külföldön dolgoznak - tette hozzá. Van, aki azzal indokolta maradását, hogy neki az örökölhetőség fontos - mondta az igazgató-helyettes.

A nyíregyházi igazgatóságon soron kívül fogadják a magánnyugdíjpénztár-ügyben járó ügyfeleket. Mint megtudtuk, eddig hatvannyolcan nyilatkoztak. Jellemzően fiatalokról van szó, az idősebbek inkább visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Brém Imrénétől, az Észak-alföldi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság főosztályvezető-helyettesétől azt kérdeztük, mi az ügyfelek leggyakoribb kérdése. „Elsősorban a hozam, de erről mi nem tudunk felvilágosítást adni, valamint az, hogy hogyan számítják ki a nyugdíjukat, amennyiben bent maradnak a magánnyugdíjpénztáraknál” – válaszolta. Többen azt szeretnék megtudni, hogyan férnek hozzá a hozamhoz, ha váltanak, illetve hozzáférhetne-e, ha maradnak a nyugdíjpénztárnál.

Mint ismert: a reálhozamot, vagyis az feletti nyereséget adómentesen kivehetik azok, akik átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Előtérben az öngondoskodás

Hallgassa meg Egyre többen élnek az öngondoskodás lehetőségével - derül ki a mostanában nyilvánosságra hozott adatokból. Van olyan bank, ahol egy év alatt megduplázódott a nyugdíj-előtakarékossági számlákon elhelyezett pénz, és sokan használják a most bevezetett tartós befektetési számlát is.

A tartós befektetési és a nyugdíj-előtakarékossági számlán is hosszú távra lehet lekötni a pénzt, és ennek fejében a törvények kedvezményeket adnak. A tartós befektetési számla esetében hároméves lekötés esetén a kamatadó 16 százalék helyett csak 10 százalék, ötéves lekötésnél pedig nulla, vagyis nincs kamatadó. Hasonlóan a nyugdíj-előtakarékoskodók számlája is ad kamatadó- és személyi jövedelemadó kedvezményt.

Ennek köszönhetően aztán az idén a tartós befektetési számlából, az úgynevezett tbsz-ből már az első évben a K&H alapkezelőnél például tízezret nyitottak - mondja Horváth István befektetési igazgató. Hasonló adatokról számolt be a CIB Bankból Velter Ágnes, a CIB Bank üzletfejlesztési igazgatója is.

A reneszánszát élő nyugdíj-előtakarékossági számla népszerűségének okai között ott vannak az állami kedvezmények is, de lökést adott annak az állami nyugdíjrendszer átalakítása is - mondja Horváth István.

nyugdíjpénztárak átlépők magánkasszák rádió nyugdíj
Kapcsolódó cikkek