Magyar gazdaság

Réthelyi: Fél év a nyugdíjkérdésre

Minél rövidebb időn belül világos helyzetet kell teremteni a nyugdíjkérdésben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter. A tárcavezető szerint fél éven belül nyugvópontra kell jutni a probléma megoldásában, de az egészségügy reformja ennél több időt igényel.

A nyugdíjreform értelme az, hogy a céljára befizetett járulékokból történjen a nyugdíjak kifizetése, vagyis olyan egyensúlyi helyzet jöjjön létre, hogy ne kelljen kormányzati forrásokból a rendszert támogatni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Réthelyi Miklós, aki hozzátette: ennek ügyében már több lépést is megtett a kormány.

A nemzeti erőforrás miniszter úgy véli: fél éven belül, tehát nagyjából az Orbán Viktor által tavaszra ígért szerkezeti reformok idejére nyugvópontra kell jutni a nyugdíjkérdésben. Ez egy olyan része a kormánypolitikának, amelyben minél rövidebb időn belül világos helyzetet kell teremteni - hangsúlyozta.

A tárcavezető az egészségügy reformja kapcsán azt mondta, hogy az sokkal több időt igényel. Egy országos hálózatot kell úgy kialakítani, hogy a beteg és az orvos is tudja, mi történik, kinek hova kell eljutni, hogy az optimális ellátást megkapja.

A koncepció egy részét a Semmelweis-terv formájában már bemutatták. Ezt az egészségügyért felelős államtitkárság dolgozta ki, és összefoglalták benne az eddig elérteket - mondta Réthelyi Miklós, aki szerint ma a gyógyító területen nyugalom van, bár a helyzet továbbra sem optimális.

A miniszter beszélt arról is, hogy a terv szerint az ellátás területenként szerveződő lesz, a finanszírozáshoz pedig a kormány minden évben annyit ad hozzá, amennyit az ország gazdasági helyzete megenged.

Úgy véli, ha az irányítók és a szakma között folyamatos párbeszéd és egyeztetés zajlik, akkor ez a rendszerben lévő hibákat időben a felszínre tudja hozni. Erre az otthonszülés problémáját hozta fel példaként a miniszter: a kérdés rendezését nem tervezték be erre a félévre, de az államtitkárság úgy érezte, hogy ez egy sokakat érintő, közhangulatot meghatározó kérdés, éppen ezért leült tárgyalni és hamarosan elkészül a szabályozás is.

Réthelyi Miklós biztos abban, hogy el lehet jutni egy olyan megegyezésig az otthonszülés ügyében, amelyet a szakmai is vállalhat.

Az oktatásról szólva a miniszter azt mondta: a felsőoktatási törvény előkészítéséről egyelőre csak Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán vitázik, a kormány még nem vitatta meg a koncepciót.

Egyelőre folyamatosan érkeznek a vélemények és a javaslatok, legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől. A tervezet csak a javaslatok beérkezés és feldolgozás után kerül a kormány elé. Ha a koncepcióval kapcsolatos kormányálláspont meglesz, akkor átdolgozzák törvénytervezetté, amely így szintén végigjárja az egyeztetés útját - mondta Réthelyi Miklós.

reform nyugdíjkasszák egészségügy réthelyiu nyugdíj
Kapcsolódó cikkek