Magyar gazdaság

Süddeutsche Zeitung: Lehet, hogy nem éli túl Orbánt a demokrácia

Orbán Viktor forradalma címmel közölt budapesti riportot szerdán a Süddeutsche Zeitung, alcímében azt sugallva, hogy a kormányfő gyors ütemben építi át az országot, ám a demokrácia esetleg nem éli túl a radikális gyógymódot.

A szerző, Cathrin Kahlweit beszámol az elmúlt fél évben hozott kormányzati intézkedésekről: az önkormányzatok apparátusában végbement tisztogatásról, a végkielégítések 98 százalékos megadóztatásáról, a magán-nyugdíjpénztárak vagyonának az állami nyugdíjalapba történt átirányításáról, a különadók kivetéséről, az államfői, az alkotmánybírói és a számvevőszéki posztra történt kinevezésekről, a médiatörvény módosításáról, az alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálásáról.

"Idegesség érezhető az új miniszterelnök új Magyarországán, holott Orbán Viktor nem is olyan új: a 90-es években volt már egyszer kormányon. Azóta az egykori liberálisból őskonzervatív lett, aki ''valódi forradalmat'' ígért a hazájának, ha majd leváltják a korrupt szocialistákat - írja a német liberális újság munkatársa. - Ők tették ugyanis tönkre az országot, ám vele (Orbánnal) máshogy fog működni a politika."

Időközben azonban meggyőződéses Fidesz-szavazók is kétlik, hogy az Orbán-kormány megfontoltan tud élni alkotmányos többségével - folytatódik a cikk, amely szerint a Fidesz bírálói attól tartanak, hogy a magyar demokrácia nem fogja túlélni ezt a kísérletet. Budapesti értelmiségiek, diplomaták, vállalkozók és munkavállalók körében egyaránt tanácstalanság honol: hová tart ez a kormány a maga összpontosított hatalmával? Orbánról azt tartják, hogy a hatalom embere. Ez veszélyes, ha a hatalom öncéllá válik - áll az írásban.

Orbán népszerűsége a felmérések szerint töretlen. Túl nagy arányú volt a jobboldal választási győzelme, túlságosan lelkesen szavazott a magyar választók nagy többsége az új emberre és az új időkre, semhogy mára elapadt volna a lelkesedés.

szavaz kormány Süddeutsche Zeitung Fidesz
Kapcsolódó cikkek