Magyar gazdaság

A britek sem keresnek jobban, mint hat éve

A britek átlagkeresete az idén, reálértéken számolva valószínűleg nem lesz magasabb a hat évvel ezelőttinél, és ilyesmire az utóbbi kilenc évtizedben nem volt példa - beleértve a II. Világháborút is.

Mervyn King, a Bank of England kormányzója - aki kedd este, egy üzleti rendezvényen tartott helyzetértékelést - a fő tényezők között említette a gyengülő font által is erősített importált inflációt. King szerint 2007 eleje óta a fontban mért nyersolajárak 110 százalékkal, a földgázárak 130 százalékkal emelkedtek.

A jegybanki vezető szerint a pénzügyi válság elhatalmasodása után bekövetkezett fontgyengülés, az ezáltal is erősített energia-áremelkedés, valamint a költségvetési konszolidációs intézkedések részeként idén januártól megemelt áfakulcs együtt évi 3 százalékponttal növeli az inflációs rátát.

Az észak-angliai Newcastle-ban elmondott beszédében Mervyn King közölte: a reálkeresetek tavaly mért meredek visszaesése után - az áfaemelés és más áremelő hatású fejlemények miatt - az idén is csökkenni fognak a reálkeresetek Nagy-Britanniában. Ennek következtében az átlagos alkalmazotti reálkereset 2011-ben valószínűleg nem fogja meghaladni a 2005-ben mért szintet.

A Bank of England kormányzója szerint Nagy-Britanniában az 1920-as évek óta nem volt példa arra, hogy a reálkeresetek hat évnyi időszakra vetítve csökkentek volna. A brit jegybank, amely 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, jelenleg meglehetősen kényes helyzetben van, az ugyanis csaknem négyszeresen haladja meg a célszintet, ám eközben ismét felbukkant a visszatérésének rémképe.

A brit statisztikai hivatal ugyanis éppen King beszéde előtt néhány órával közölte, hogy a 2009 harmadik negyedében véget ért recessziót követő alig egy évnyi fellendülés után, 2010 negyedik negyedévében ismét csökkent a brit gazdaság teljesítménye. Az előzetes adatokra alapuló első becslés szerint az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság hazai összterméke (GDP) a tavalyi utolsó három hónapban meglehetősen meredeken, 0,5 százalékkal esett vissza az előző negyedévvel összevetve.

Londoni pénzügyi szakelemzők szerint a vártnál sokkal rosszabb teljesítményadatok nyomán egyáltalán nem zárható ki az újabb recesszió a brit gazdaságban. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a statisztikai hivatal adatismertetése után kiadott gyorselemzésében azt írta, hogy a tavalyi negyedik negyedévben kiesett aktivitás egy részét a brit gazdaság az idei első három hónapban valószínűleg behozza, ám Nagy-Britannia technikai értelemben ezzel együtt is visszasüllyedhet a recesszióba - vagyis elképzelhető két egymást követő negyedévben a gazdasági teljesítmény csökkenése -, nem utolsósorban az idei áfaemelés és annak fogyasztási hatásai miatt.

Bank of England GDP Nagy-Britannia Mervyn King
Kapcsolódó cikkek