Magyar gazdaság

Cséfalvay: A gyógyszerkasszán spórolna a kormány

2013-ba már úgy kell belépni, hogy a különadók körülbelül 600 milliárd forintos tételét ki kell tudni váltani, vagyis olyan lépésekre van szükség, amelyekkel ez az összeg helyettesíthető – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára egy pénteki háttérbeszélgetésen.

Számolni lehet a gazdaság növekedéséből származó bevételekkel, különböző rendszerek átalakításából származó hatékonysági növekedéssel, és "nyilvánvalóan szükség van bizonyos kiadáscsökkentő lépésekre is" - fejtette ki, megjegyezve: az, hogy szükség van-e még bevételnövelő lépésekre, attól függ, milyen arányban tudnak megtakarításokat elérni.

Példaként említette, hogy a gyógyszerkasszában van lehetőség jelentős megtakarításra. A MÁV és a BKV működésével kapcsolatban szintén nonszensznek nevezte, hogy a cégek évente fordulnak az államhoz plusz milliárdokért a normál büdzséjükön felül. Szerinte a finanszírozását ugyancsak célszerű áttekinteni. "Fogalmam sincs, hogy miért van szükség OFA-ra", Országos Foglalkoztatási Közalapítványra - mondta példaként. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem gondolkodnak "fűnyíróban".

Cséfalvay Zoltán kifejtette: 2012-ig megoldották az államháztartás konszolidálását, a megtett lépésekkel 2012-ig a költségvetés helyzete stabilizálódott. A családi adózásról szólva az államtitkár kiemelte, véleménye szerint az államnak nem az a dolga, hogy adjon valamit, sokkal inkább az, hogy ne vegyen el; a családi jövedelemadó pedig éppen ezt az elvet fogalmazza meg, nem veszi el ugyanis azoktól a pénzt, akiknek családjuk van, akik gyermekeikre költik ezt a pénzt.

 

válságadó Cséfalvay BKV OFA gyógyszerkassza költségvetés MÁV
Kapcsolódó cikkek