Magyar gazdaság

Egyre nő a bedőlő cégek aránya

Jelentősen nőtt a cégek bedőlési aránya az elmúlt három évben, áll a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzésében. Míg 2008-ban a cégek 2,3 százaléka került fizetésképtelenségi eljárás alá, addig 2010-ben 3,2 százalékuk. A bedőlési arány tekintetében az építőipar vezetett 2010-ben.

A gazdasági helyzet továbbra sem vette el a cégalapítási kedvet, a vállalkozások száma Magyarországon folyamatosan növekszik, 2010 végére megközelítette az 560 ezret. A növekedés üteme viszont egyértelműen lassul. 

Jó hír azonban, hogy az átlagos fizetési határidő az elmúlt három évben folyamatosan csökkent; 2010-ben 29,4 nap volt, szemben a 2009-es 30,5-tel. A nehéz gazdasági helyzetben sokan a megszokottnál rövidebb fizetési határidőket szabnak, hogy kintlévőségeik nagyságát csökkentsék.

D&B Fizetési tapasztalatok programja a résztvevők összes fizetési tapasztalatára, évente több millió számlára támaszkodva vizsgálja a fizetési szokásokat, melyben pozitív és negatív fizetési tapasztalatok egyaránt szerepelnek. 2010-ben a számlák 53,6 százalékát időben egyenlítették ki, ez az arány 2009-ben alig érte el az 50 százalékot.

Az iparágak közül kiemelkedően nagy fizetési határidőkkel dolgoznak a papíriparban, ahol az átlagos fizetési határidő meghaladja az 50 napot, így a 2010-ben jellemző 26 napos fizetési késedelem miatt az iparág partnerei átlagosan 86 nap alatt jutottak pénzükhöz.

2010-ben a legtöbbet a főváros környékén tevékenykedő cégeknek kellett várniuk, hogy számláikat partnereik kiegyenlítsék. Érdekes, hogy 2009-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei voltak pénzhez jutás szempontjából a legnehezebb helyzetben, mivel közel 58 nap alatt jutottak a cégek átlagosan pénzükhöz, most viszont „csupán” 47 nap alatt, ami alatta van az országos 49 napos átlagnak.

A fizetésképtelenségi eljárások rekordot döntöttek 2010-ben, mivel számuk 17 százalékkal nőtt a 2009-es évhez képest. Nem elég azonban csak a felszámolások és a csődök számának alakulását elemezni, mivel a működő társas vállalkozások száma is nő, ami több fizetésképtelenségi eljárást von maga után.

A tendenciák egyértelmű kimutatására használja a D&B a bedőlési arányt, mely a felszámolások és csődeljárások számát a működő cégek számához viszonyítja. Az elmúlt években a bedőlési arány alakulása sajnálatos módon erősen negatív tendenciát mutat.

Míg 2008-ban 2,3 százalék volt ez a szám, addig 2009-ben már 2,84 százalék, 2010-ben pedig jelentősen meghaladva a 3 százalékot, a cégek 3,20 százaléka került fizetésképtelenségi eljárás alá. Az előző évhez hasonlóan a D&B idén is közzéteszi a szektorok és megyék bedőlési arányait tartalmazó listáját a gazdaság szereplőinek tájékoztatása érdekében.

A megyék listáját a tavalyi évhez hasonlóan Pest megye vezeti, azonban a korábbi második Győr-Moson-Sopron megye cégei a 11. helyre csúsztak. Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében csökkent 2010-ben a cégbedőlések aránya, ami remélhetőleg már a stabilizáció jele. A tavalyi évhez hasonlóan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében a legmagasabb a bedőlési arány. A keleti régióban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősen megnőtt a fizetésképtelenségi eljárások aránya, és a 2009-es 6. helyről a 18. helyre került.

fizetésképtelenség felmérés alapítás bedőlés cég statisztika
Kapcsolódó cikkek