Magyar gazdaság

Esélylatolgatás 2011-re

Az agrárium a belvíz ellenére bővüléssel kecsegtet, visszaszorulnak a szolgáltatások. Az ipar átlag fölött növekedhet, a bankszektor és az állami szolgáltatások stagnálnak.

Bár hazánk az idén még biztosan nem zárkózik fel a leggyorsabban növekvő országok közé – még Európában sem –, egyes ágazatokban kiemelkedő teljesítményekre van remény.

Míg a fejlett világban az egészséggazdaság előretörésére számítanak a következő hónapokban, Magyarországon 2011-ben a mezőgazdaság okozhat kellemes meglepetést, a belvíz ellenére is. Ennek oka elsősorban a tavalyi alacsony bázis. Az ágazaton belül a növénytermesztés kecsegtet bőséges hozammal, az állattenyésztés terén azonban további elbocsátásokra is sor kerülhet.

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

A várakozások szerint szintén nekilóduló magyar iparon belül a könnyű- és gyógyszeripar válhat húzóágazattá. A bővülésben továbbra is az szerepe lesz a meghatározó – ezt erősíti a német gazdaság 2011-ben két-három százalékosra becsült növekedése –, a belföldi értékesítés inkább csak a második fél évben emelkedhet.

A korábban igen jól jövedelmező szolgáltatások terén szerényebbek a várakozások, és különösen igaz ez a pénzügyi tevékenységekre – hála a tavaly bevezetett különadónak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

gazdasági növekedés jövőkép agrárium mezőgazdaság ágazatok befektetés
Kapcsolódó cikkek