Magyar gazdaság

Figyelem! Minden amit tudni kell a családi adózásról

A nyilatkozatot minél előbb be kell nyújtani – Érdemes lehet megosztani a kedvezményt

Néhány napon belül be kell nyújtani a családi kedvezmény érvényesítéséről szóló nyilatkozatot ahhoz, hogy a havi tízezer és 33 ezer forint közötti adókedvezmény már a januárra kapott jövedelemben éreztesse hatását. A munkáltató köteles felhívni a munkavállaló figyelmét az adómegtakarítás lehetőségére, ám mivel igen sok, becslések szerint mintegy 600 ezer család mérsékelheti az adóját a családi kedvezmény segítségével, múlt csütörtökön a kormány is részletes tájékoztatást adott az új lehetőségről.

Bár magának a nyomtatványnak az átadása az adózók részére valóban a munkáltató feladata, a nyilatkozattételi felelősség a munkavállalót terheli – szögezte le a tájékoztatón Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Vagyis utóbbinak kell kitölteni az űrlapot és odafigyelni arra, hogy az időben visszakerüljön a foglalkoztatóhoz, aki továbbítja az illetékes hatóságok felé. Ha valaki nem kapott űrlapot, letöltheti azt az adóhivatal honlapjáról is, az alábbi címről: http://www.apeh.hu/data/cms179976/adoeloleg_csaladi.pdf.
Ha a nyilatkozat továbbítására januárban sor kerül, a kedvezmény a február elején kapott bérben már érezteti is a hatását. Amennyiben azonban ez nem sikerül, a kedvezmény akkor sem vész el, legkésőbb az éves jövedelem összesítésekor, vagyis jövő év elején visszajár az adózónak.

A családi kedvezménnyel a személyijövedelemadó- (szja) alapot lehet csökkenteni, vagyis nem a bruttó jövedelmet, hanem annak 1,27-os szorzóval növelt öszszegét. Egy és két kedvezményezett (alapesetben gyermek) esetén fejenként 62,5 ezer, három vagy több kedvezményezett esetén pedig fejenként 206 250 forint az adóalap-kedvezmény összege.

Ha feltételezzük, hogy minden gyermek után jár a kedvezmény, akkor egy gyermek esetén közel havi bruttó 110 ezer forintos jövedelemig megszűnik az szja-fizetési kötelezettség, ebben azonban az adójóváírásnak is szerepe van (a személyi jövedelemadótól függetlenül azonban a 17 százalékos járulékot természetesen le kell róni). Két gyermek esetén mintegy havi bruttó 160 ezer forintos bérig mentesül az adózó az szja-fizetés alól (ez részben szintén az adójóváírásnak köszönhető), a „nagy ugrás” azonban ezután következik: három gyermeknél csak 490 ezer forintos havi bruttó környékén lép be az szja-fizetési kötelezettség, és az ez alatti bérek szja-mentessége már teljes egészében a családi kedvezménynek köszönhető. Öszszességében a tavalyi adólevonáshoz képest egy gyermek havi tíz-, két gyermek havi húsz-, három gyermek pedig havi százezer forint könnyebbséget jelent, igaz, utóbbi csak magasabb kereset mellett mutatkozik meg, hiszen csak ekkor van elegendő adóalap a kedvezmény levonásához.

A szabályok szerint a kedvezmény megállapításánál azok az eltartottak vehetők figyelembe, akik után jár, valamint a rokkantsági járadékban részesülő családtagok és a magzatok a fogantatás 91. napjától. Nem jár kedvezmény a 18 évnél idősebb, közoktatási intézményben vagy akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező gyermek után, a kedvezmény számításánál azonban figyelembe lehet venni őt is. Vagyis ha egy családban két középiskolás és egy első egyetemi képzésben részt vevő gyermek van, akkor az eltartottak száma három (tehát egy-egy eltartott után 206 250 forintnyi adóalap-csökkentés jár a családnak), de maga az adókedvezmény csak a két középiskolás után vehető igénybe (vagyis összesen 412 500 forintnyi adóalap-, azaz 66 000 forintnyi adókedvezmény számolható el).

Fontos az is, hogy az adókedvezményt a szülők vagy a gyermekeket nevelő élettársak meg is oszthatják. Az, hogy erre milyen arányban kerül sor, a szülők, élettársak döntésén múlik, a lényeg, hogy az így elhatározott összegeket mindkettejüknek fel kell tüntetni a már említett nyilatkozat legelején, az (a) pontnál. Egy példa: három kedvezményezett eltartott esetén az egyik szülő havi bruttó 300 ezer forintnyi jövedelem után 400 ezer forintnyi adóalap-kedvezményt érvényesít a lehetséges 618 750 forintos „keretből” (ez a 206 250 forint háromszorosa), ezzel ő teljesen mentesül az szja-fizetés alól. A fennmaradó 218 750 forintnyi „keretet” a másik szülő érvényesíti a maga 200 ezer forintos havi bruttó béréből, így – részben az adójóváírásnak is hála – ő sem fizet személyi jövedelemadót. Ami még fontos lehet: elvált szülők esetében az veheti igénybe az adókedvezményt, aki neveli a gyermeket. Amennyiben valaki több munkáltatótól szerez szja-köteles jövedelmet, a kedvezmény a teljes keresete után jár, a nyilatkozatot pedig mind a két munkáltatónál köteles leadni.

adórendszer adókedvezmények orbán-kormány adózás családi adózás
Kapcsolódó cikkek