Magyar gazdaság

Kritikus helyzetben a közműcégek

Hárommilliárd forintnál is több egyszeri megtakarítást ígért Budapestnek György István főpolgármester-helyettes.

A fővárosi közszolgáltató cégek gazdasági állapotának felmérése folyamatban van, s mint sajtótájékoztatóján elmondta, a helyzet jóval súlyosabb a korábban vártnál. A hiányt szerződésmódosításokkal, valamint a leghátrányosabb kontraktusok felmondásával szeretné kezelni a városvezetés, várakozásuk szerint a közlekedési ügyekkel ellentétben a közműcégeknél ez elég lenne arra, hogy stabilizálják a működést.

A legkritikusabb helyzetben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet, valamint a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. van. A BGYH-t még decemberben 710 millió forinttal kisegítette az önkormányzat, a másik két vállalatnál 880, illetve 900 millióra becsülik a veszteségeket – a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint. Több korábbi szerződésben is súlyos hibákat találtak, és szakértői vélemények alapján jóval olcsóbban is meg lehetett volna oldani a cégek működtetését.

A vegyes tulajdonú közműcégek fővárosi tulajdonba vételének vagy az önkormányzati hatáskör erősítésének lehetőségeiről tart a vizsgálat – mondta György István. A jogi audit elkészült, most az a kérdés, milyen megoldás lenne gazdaságilag életképes. Az előkészítés heteken belül befejeződhet.

Budapest önkormányzatok főváros közművek veszteségek
Kapcsolódó cikkek