Magyar gazdaság

Letartóztattak egy bankvezért

A rendőrség szerdán letartóztatta a bajor tartományi bank (Bayern LB) igazgatótanácsának egy volt tagját, akit vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és adócsalással gyanúsít a müncheni ügyészség.

Gerhard Gribkowsky egy 50 millió dolláros vagyonrész tisztázatlan eredete miatt került az ügyészség látókörébe. A fenti összeget állítólag Mauritiusról és egy karib-tengeri szigetről kapta, majd egy ausztrriai magánalapítványban helyezte el Gribkowsky, aki 2002 és 2008 között volt a Bayern LB igazgatótanácsának a tagja. Ebben a minőségében ő intézte annak az üzletrésznek az eladását, amellyel a bajor tartományi bank a Formula 1-ben rendelkezett.

A dolog hátterében Leo Kirch médiamágnás, Helmut Kohl egykori kancellár barátja és bizalmasa, illetve annak üzleti ügyei állnak. Kirch milliárdos hitelt vett föl a Bayern LB-től, majd a pénzért részesedést vásárolt a Formula-1 autóversenyeket rendező társaságban. Pár évvel később Kirch csődbe ment, így többségi üzletrésze a bajor bankra szállt át. Hogy visszaszerezze a Kirchnek kölcsönzött pénzt, a Bayern LB megpróbált túladni a Formula 1-részesedésen, lehetőleg mennél magasabb áron. Ez a feladat Gribkowskyra hárult.

A bank vezetőségének tagjaként megismerkedett Bernie Ecclestone-nal, a Formula-1 "pápájával" és korlátlan urával. Az angol üzletember azonban összerúgta a patkót az autóversenyekben részt vevő autógyárakkal, ráadásul a bajor bank pert indított ellene. Ekkor bukkant fel Gribkowsky, aki váratlanul bejelentette, hogy a Bayern LB Ecclestone pártjára áll az autógyárakkal zajló vitában. Ezt követően, 2006-ban a bank eladta üzletrészét a CVC nevű pénzügyi befektető cégnek, amelynek segítségével Ecclestone ismét megszilárdította pozícióját a Formula-1-ben.

bajoroszág bankvezér Bank sikkasztás bankár
Kapcsolódó cikkek