Magyar gazdaság

Megelőzik a feltörekvők a fejletteket 2050-re

Közel másfélszerese lesz a kínai GDP az amerikainak 2050-re vásárlóerő-paritáson a PricewaterhouseCoopers friss kutatása szerint.

A világ 2050-ben című elemzésből kiderül: a hét legjelentősebb feltörekvő gazdaság teljesítménye négy évtized múlva 75 százalékkal haladja meg az úgynevezett G7 országokét. Ez hatalmas előrelépés ahhoz képest, hogy vásárlóerő-paritáson e feltörekvő országok kibocsátása a G7-ek háromnegyedére tehető. A 2050-ig szóló kitekintés szerint a legerőteljesebb GDP-bővülésre (évi 7,6 százalékos tempóra) Indiában lehet számítani, a második helyen Indonézia (7,3), a harmadikon pedig Kína (6,3) áll. Öt százalék feletti éves növekedési ütemmel számol a PwC Törökország és Brazília esetében is.

Mindez javítja a jelenlegi fejlett országokban működő vállalkozások kilátásait is, hiszen az ázsiai és latin-amerikai bővüléssel új piaci lehetőségek nyílnak meg számukra. A jelentés azonban figyelmeztet: míg a gazdasági átrendeződés összes „nettó” hatása pozitív lesz az USA és a nagy nyugat-európai gazdaságok számára, a megnyíló piaci lehetőségekkel csak az élenjáró cégek lesznek képesek élni.

Brazília jövőkép fejlett országok feltörekvő országok
Kapcsolódó cikkek