Magyar gazdaság

Roubini: Az egyetlen megoldás az euró gyengítése

A gyengébb euró segítené a periferiális államok kilábalását, mert javítaná a versenyképességet - mondta Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó professzor. Dr. Végzet szerint ez az egyetlen megoldás, hogy a periferiális államok az övezetben maradjanak. Axel Weber, a német Bundesbank elnöke szerint javultak a kilátások az elmúlt időszakban.

Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó "jósprofesszor" azt mondta pénteken, hogy az euró folyamatos gyengülése mentheti meg a periferiális államokat. A következő években a paritás környékén kellene alakulnia a dollárnak az euróval szemben.

Az euró gyengülése az egyetlen, mely megmentheti a monetáris uniót a széteséstől – mondta Nouriel Roubini, az RGE elemzőház vezetője Olaszországban egy konferencián. A következő 12 hónapban az eurónak a „paritás felé kell haladnia” a dollárral szemben, vagy akár az alá is – tette hozzá.

Ha Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország és Írország bent marad a monetáris unióban, ahelyett, hogy a kilépést választja, az egyetlen út a versenyképesség helyreállásához a gyengébb euró – magyarázta Roubini.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, a német Bundesbank elnöke Axel Weber azt mondta, hogy a gazdasági kilátások javultak az euróövezetben, és az inflációs kockázatok növekedtek.

A jelenlegi kamatráta továbbra is indokolt, az emelkedését rövid távon az energiaárak szárnyalása okozta Weber szerint. „A monetáris politika számára releváns időhorizonton az infláció visszafogott maradhat, és nem veszélyezteti az árstabilitást” – tette hozzá.

A Bloomberg arra hívja fel a figyelmet, hogy növekedett a divergencia az eurózóna tagországai között. A szuverén adósságválságtól szenvedő periferiális államoknak, így Görögországnak, Portugáliának, Spanyolországnak és Olaszországnak lassú növekedéssel is szembe kell nézniük. A költségvetési hány lefaragása még nagyobb hatást gyakorol a kilábalásra, és egyes elemzők szerint W-alakú recesszióba kerülhetnek egyes országok.

Nouriel Roubini infláció Axel Weber Roubini euró válság recesszió
Kapcsolódó cikkek