Magyar gazdaság

Szemezgessen jó és rossz hírek közül

A csütörtöki vegyes kezdést követően az Egyesült Államok kedvező szerdán közzé tett munkaerő-piaci adatok okozta optimizmus lett úrrá a nyugat-európai vezető indexeken. Délelőtt érkeztek az újabb piac befolyásoló tényezők, melyek közt volt kedvező és a vártnál rosszabb adat is.

A délelőtt során tették közzé az Európai Unióban a gazdaságba vetett bizalmat mérő decemberi mutatót, a most közölt 106,2 pont jobb a várt 105,8 pontnál és az előző havi 105,3 pontnál is. Hasonlóan jó eredményt produkált az EU-s konjunktúraindex is. A mutató 1,31 pontot ért el decemberben, a várt 1,0 pont helyett. Ez jelentős javulás az előző havi 0,96 ponthoz képest.

A vártnál jobb, 4,0 pontos lett decemberben az uniós iparba vetett bizalom is, az elemzők ennél szerényebb 2,0 pontos eredményt jeleztek előre. A német gazdaság pedig újabb a vártnál jobb adattal szolgált. A német ipari megrendelések novemberi mutatója 5,2 százalékos emelkedést mutat szemben a várt 1,0 százalékos adattal és az előző havi 1,6 százalékos mutatóval.

Az EU-s szolgáltatóipar hangulatmutatója viszont a vártnál nagyobb ütemben esett vissza. Decemberben a mutató 9,8 pontos értéket ért el, ami 10,1 pontos előrejelzésnél nagyobb visszaesést jelent a novemberi 10,2 ponthoz képest. Az EU-s fogyasztói bizalmi index is hasonlóan rossz eredményt mutat. Az index a vártnál nagyobb mértékben -11,0 pontra romlott, az elemzők szerényebb -10,5 pontra történő csökkenést jelezte előre, az előző havi -9,4 pontról.

Az EU-s kiskereskedelmi forgalomban 0,8 százalékos csökkenést mértek, ami visszaesés az előző havi 0,1 százalékos növekedéshez képest, és jelentősen elmarad az elemzők által várt 0,3 százalékos emelkedéstől.

Az európai vezető indexek nem sokkal dél előtt továbbra is pozitív tartományban mozogtak. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX a nemzetközi hangulattal együtt mozog. A tőzsdeindex 0,64 százalékos pluszban jár, így 22 258,84 pontig erősödött.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

 Az FTSE100 index 0,61 százalékos, a DAX 0,91 százalékos, a CAC40 pedig 0,82 százalékos pluszt mutatott. Elemzői vélemények szerint a további erősödést a délután az Egyesült Államokból érkező heti friss munkanélküliek számáról szóló adat támogathatja vagy törheti meg.

bizalmi index tőzsde DAX BUX hangulatmutató FTSE100 szolgáltatóipar
Kapcsolódó cikkek