Magyar gazdaság

1,2 százalékkal nőtt a GDP, idén összejöhet a 3 százalék is

2010 utolsó negyedévében 2 százalékkal nőtt a gazdaság, naptárhatástól megtisztítva 1,8 százalékkal bővült a GDP - közölte a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2,0 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 1,8 százalékkal növekedett 2010. negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

Az előzetes adatok alapján 2010-ben a gazdaság teljesítménye 1,2 százalékkal nőtt (a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt).

„A GDP-adat megfelel a várakozásoknak” – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. Az elemző azt is el tudta volna képzelni, hogy a negyedév/negyedéves adat negatív is lehet, a várakozásokat alulmúló decemberi ipari termelési adat miatt.

„A nettó húzta a gazdaságot tavaly” – nyilatkozta Suppan. A német konjunktúramutatók csúcson vannak, a beszerzési menedzserindex is, így az export továbbra is húzóereje marad a gazdaságnak – fejtette ki a közgazdász.

„A bruttó hazai termék idén akár 3 százalékkal is növekedhet” – mondta el várakozásait a TakarékBank elemzője. „A beruházások növekedni fognak, elsősorban az autóipar miatt: a Mercedes, az Audi és az Opel beruházásai segítenek, valamint 40-50 kisebb beruházást is bejelentettek” – tette hozzá.

„1,6 százalékos növekedésre számítottunk, így a 2 százalék kellemes meglepetés” – mondta Barta György, a CIB Bank vezető elemzője. „Úgy tűnik, hogy az óvatos fellendülés kitart” – emelte ki.

A KSH nem közölt részletes adatokat, de a mezőgazdaság negatívan teljesíthetett az időjárás miatt – az elemző emlékeztetett a belvízkárokra. „A növekedés motorja a nettó export volt, de talán a belső kereslet is magára találhatott, a beruházások visszaesésének üteme lassulhatott” – mondta Barta György.

„Idén 2,6 százalékkal növekedhet a gazdaság, és a fogyasztásnak is nagyobb szerepe lesz a növekedésben. Az adócsökkentés hatása pozitív, azonban ezt részben ellensúlyozhatják a válságadók, és várhatóan a hitelezésben sem lesz fellendülés” – húzta alá Barta.

Az erős exportbővülés és az ipari termelés adta a növekedés alapját – mondta Szabó Péter statisztikus a Bloombergnek.

Dübörög a német gazdaság

Magyarország fő exportpartnere a német gazdaság 0,4 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest – közölte a statisztikai hivatal a Bloomberg tudósítása szerint. A közgazdászok 0,5 százalékos növekedést prognosztizáltak. A 4 százalékkal bővült éves alapon.

A német építőipar 24 százalékkal csökkent decemberben, mely a legnagyobb hanyatlás volt 200 óta. Azonban a a legalacsonyabb szintre csökkent két évtizede, mely ösztönzi a fogyasztást.

Az időjárás okozhatta az építőipar csökkenését: a német gazdaság 0,7 százalékkal is emelkedhetett volna – mondta Andreas Rees, az UniCredit vezető közgazdásza. „A növekedés erős lesz az első, és különösen a második negyedévben, amint az építőipari szektor kilábal az időjárás okozta gyengeségből – tette hozzá a közgazdász.

Lassan, de növekedésben Európa is

Az euróövezet gazdaság 0,3 százalékkal bővült az előző év utolsó negyedévében negyedéves alapon, míg az egészében 0,2 százalékos növekedést mért az EU statisztikai hivatala, az Euróstat.

2009 azonos negyedévéhez viszonyítva 2 százalékos növekedést mértek az euróöveztben és 2,1 százalékos GDP bővülést az EU27-ben.

Görögország gazdasága folytatta hanyatlását: 1,4 százalékkal zsugorodott negyedéves alapon, és 6,6 százalékkal esett vissza 2009 azonos negyedévéhez képest. Portugália bruttó hazai terméke negyedéves alapon 0,3 százalékkal csökkent, de egy év alatt még mindig pluszban: 1,2 százalékkal emelkedett.

2009 azonos negyedévéhez viszonyítva 2 százalékos növekedést mértek az euróöveztben és 2,1 százalékos GDP bővülést az EU27-ben.

Görögország gazdasága folytatta hanyatlását: 1,4 százalékkal zsugorodott negyedéves alapon, és 6,6 százalékkal esett vissza 2009 azonos negyedévéhez képest. Portugália bruttó hazai terméke negyedéves alapon 0,3 százalékkal csökkent, de egy év alatt még mindig pluszban: 1,2 százalékkal emelkedett. -->

bruttó hazai termék bgp
Kapcsolódó cikkek