Magyar gazdaság

Csodafegyvert talált az Orbán-kormány

A bérharc új frontját nyitotta meg a Fidesz-kormány: a versenyszféra neheztel. A cégek terhére akarja a kabinet betartani saját ígéretét – ezt egy új bizottsággal tervezik kikényszeríteni.

Nyomást fog gyakorolni a kormány a magánszféra munkáltatóira annak érdekében, hogy „betartsák” az Országos Érdekegyeztető Tanácson a múlt év végén elfogadott bérmegállapodást – jelentette be tegnap Rogán Antal, a frissen életre hívott bér- és adómonitoring-bizottság elnöke. Ám miközben a kormány visszaéléseket emleget, valójában egy nem kötelező érvényű ajánlást kérnek számon a cégeken. A decemberi OÉT-ülésen ugyanis a 78 ezer forintos minimálbért és a 94 ezer forintos garantált bérminimumot valóban „kőbe vésték” a felek, a 4-6 százalékos keresetnövelés azonban csupán ajánlás – emlékeztetnek a gazdasági érdekképviseletek.

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

Lapunk kérdésére többen rámutattak: az, hogy egy-egy cégnél valóban képesek-e ennyivel emelni a béreket, múlik az adott vállalkozás verseny-, jövedelemtermelő és költségviselő képességén is.
A kabinet – pontosabban az új bizottságot zászlajára tűző Fidesz – először az állami szférát ellenőrzi. Van is mit, a kompenzáció ellenére ugyanis néhány helyen fizetéscsökkenést tapasztaltak az érintettek. Ennek azonban nem mindig az adócsomag az oka. A köz- után azonban sorra kerül a versenyszféra felügyeletére is, ennek érdekében megnyitnak egy telefonos zöld vonalat és egy honlapot, ahol be lehet jelenteni a „visszaéléseket”.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

csodafeghyver kormánypárt bérszabályozás orbán-kormány oét adózás
Kapcsolódó cikkek