Magyar gazdaság

FT: "Zűrös" véget ért a magyar magánnyugdíj-rendszer

"Zűrös és ellentmondásos" véget ért a 13 évvel ezelőtti indulásakor még úttörő erőfeszítésként dicsért átalakítás, amelynek célja a tőkealapú második pillér megteremtése volt, csökkentendő az állami ellenőrzésű első pillér terheit - írja a Financial Times.

A magyarországi magánnyugdíjpénztárak helyzetéről és valószínű jövőjéről közölt írást a Financial Times a tagsági nyilatkozattételi határidő letelte alkalmából. Az elemzés bevezetőjében úgy fogalmaz: mintegy 102 ezer magyar "kösz, de nem"-mel válaszolt a kormánynak, amely megpróbálta arra csábítani őket - "a bírálók azt mondanák: zsarolással" -, hogy hagyják ott az egykor kötelező magánnyugdíjpénztárakat, és felhalmozott vagyonukkal együtt lépjenek át az állami nyugdíjrendszerbe.

A maradók száma - az egykori teljes tagság 3 százaléka - messze elmarad a magánnyugdíjpénztári szektor által remélt 300 ezertől, viszont több a kormány előzetes jóslataiban szereplő 70-75 ezernél - áll az írásban.

A Financial Times szerint "zűrös és ellentmondásos" véget ért a 13 évvel ezelőtti indulásakor még úttörő erőfeszítésként dicsért átalakítás, amelynek célja a tőkealapú második pillér megteremtése volt, csökkentendő az állami ellenőrzésű első pillér terheit.

A lap által idézett elemzők szerint mindazonáltal a magánnyugdíjpénztáraknál maradók - jóllehet mindössze 3 százalékát jelentik a korábbi teljes tagságnak - a tekintetében ennél nagyobb arányt képviselnek.

Samu János, a Concorde közgazdásza a Financial Times idézete szerint azt mondta: a cég becslései szerint az a 102 ezer, aki a maradás mellett döntött, magasabb jövedelmű és régi tagja az alapoknak, így a teljes vagyon "aránytalan" hányadát, "azt mondanám, hogy talán a 10 százalékát" birtokolják.

második pillér FT concorde Financial Times magánnyugdíj nyilatkozat elemző
Kapcsolódó cikkek