Magyar gazdaság

Németország ismét megszegte az EU stabilitási paktumot?

Virágzó gazdasága ellenére Németország 2010-ben, öt év után először - ismét megszegte az stabilitási paktumát - írja a Die Presse az APA osztrák hírügynökség jelentését idézve.

Ugyanis a bankok drága megmentése és a milliárdokba kerülő konjunkturális csomagok miatt a német szövetségi állam, tartományok, városok/községek és társadalombiztosítási alapok összesen 82 milliárd euróval többet adtak ki, mint amennyit bevettek.

Ez az összeg a 3,3 százalékának felel meg - közölte a szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön. Eredetileg 3,5 százalékos mínuszt számoltak ki, ám a váratlanul magas adóbevételekre tekintettel a számot lefelé korrigálták. Mégis Németország megszegte a maastrichti szerződés irányelveit, amelyek szerint a 3 százalékos arányt nem szabad túllépni. Németország utoljára 2005-ben szegte meg a határértéket, amikor a hiány ugyancsak a GDP 3,3 százaléka volt.

A Die Presse szerint mindazonáltal más euró-országokhoz viszonyítva Németország jól áll: Görögországban és Spanyolországban ugyanis a mínusz csaknem háromszor akkora, Írországban pedig csaknem tízszer nagyobb. A német szövetségi kormány prognózisa szerint idén új hitelfelvételek ismét jelentősen a küszöbérték alatt maradnak. Az elemzők is ebből indulnak ki, "A három százalékos arány alá történő lépés már nem nagy" - hangoztatta Andreas Scheuerle, a DekaBank szakértője. "Idén a Maastrichtnek megfelelő deficitnek leszünk a tanúi" - hangoztatta. Az optimizmust az erőteljes konjunktúra táplálja. Ennek köszönhetően növekednek majd az adóbevételek. A növekvő foglalkoztatásnak köszönhetően a társadalombiztosítás is több bevételhez jut, míg a szövetségi munkaügyi hivatalnak kevesebb munkanélküli segélyt kell kifizetnie. Ez év első negyedére a DIW gazdaságkutató intézet pedig a tavalyi negyedik negyedévi 0,4 százalékos növekedés után már ismét 0,6 százalékkal bővül.

 

stabilitási paktum bevétel hiány eurózóna euró kiadás
Kapcsolódó cikkek