Magyar gazdaság

Portugáliát már csak önmaga mentheti meg

Portugáliánál a labda: csak ők tudják meggyőzni a befektetőket, hogy a gazdaságuk stabil – legalább annyira, hogy ne legyen szükségük uniós mentőcsomagra - mondta Jean-Claude Trichet EKB-elnök és Olli Rehn pénzügyi EU-biztos a hétvégén.

A Reuters tudósítása szerint azonban láthatóan ez a feladat jelenleg meghaladja Lisszabon képességeit. Miután a múlt hét elején Fernando Teixeira dos Santos pénzügyminiszter megpendítette, hogy szükségük lehet uniós forrásra, pénteken José Sócrates miniszterelnök határozottan cáfolta ezt. A piac nyugtalanságát jelzi, hogy a héten az euró bevezetése utáni időszakban rekordnak számító szintre, 7,5 százalékra nőtt az államkötvények ötéves hozama.

Valószínű azonban, hogy ennek hátterében nem a nyilatkozatok állnak, hanem a hét közepén közölt kiábrándító növekedési adat. A tavalyi utolsó negyedéves 0,3-as GDP-bővülés újra a árnyékát vetette a jószerével egy évtizede stagnáló gazdaságra. Sőt, a portugál jegybank elnöke, José Miguel Moreira szerint az első negyedévben 0,4 százalékos csökkenés várható.

A pangás hátterében, mint korábban, most is Lisszabon deficitcsökkentő politikája áll. Sócrates arra tett ígéretet, hogy az idén 7,6-ről 4 százalékra csökkentik a költségvetési hiányt. Az sem segíti azonban a helyzetet, hogy a szocialisták kisebbségben kormányoznak.

Az Európai Bizottság mindenesetre készenlétben áll a hírek szerint a március végi EU-csúcsra összeálló mentőcsomag biztosítására – ezt José Manuel Barroso is megerősítette a hétvégén, hozzátette ugyanakkor, ehhez Lisszabonnak nemcsak a hiánycsökkentésre kell ígéretet tennie, de megfelelő reformlépéseket is fel kell mutatnia. Mindez annál is inkább fontos, mivel a második negyedévben az országnak 9,5 milliárd euró értékben kell kötvényeket viszszafizetnie.

lisszabon mentőcsomag Portugália Trichet rehn
Kapcsolódó cikkek