Magyar gazdaság

Az NGM adóversenyt hirdet és nem enged az EU-nak

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben tudatta: Magyarországnak nem érdeke, hogy csatlakozzon a Versenyképességi Paktumához. A kabinet az adóversenyben elszenvedett potenciális hátránnyal indokolja a lépést.

A Magyar Kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium teljes mértékben egyetért az Versenyképességi Paktumának céljaival. A versenyképesség növelése, a foglalkoztatottság emelése, a közpénzügyek fenntarthatóságának javítása és a pénzügyi stabilitás megerősítése mind olyan cél, amely egybeesik a magyar érdekekkel. A stabilitási paktum egyik sarkalatos pontja azonban, hogy az egyezményt aláíró országok a társasági mértékét harmonizálják, azaz egyeztetik. 

A március elején bemutatott Széll Kálmán Terv egytől egyig tartalmazza azokat a lépéseket, amelyek megteremtik Magyarország pénzügyi, gazdasági stabilitását. A társasági adórendszer harmonizációja azonban nem áll Magyarország érdekében, hiszen a magyar gazdaságpolitika kifejezetten azt célozza, hogy hazánk az üzleti vállalkozások számára a legkedvezőbb befektetési célpont legyen - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Ehhez a jelenlegi magas adóterhelés csökkentésére van szükség, amelyet hazánk elkezdett az arányos, egykulcsos és Európában egyik legegyszerűbb személyi jövedelemadó rendszer bevezetésével, a 10 kisadó eltörlésével, valamint a társasági jövedelem adókulcs 500 millió forint nyereséghatárig 10 százalékra történő mérséklésével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elemzése szerint ma Magyarországnak nem áll érdekében a Stabilitási Paktumhoz csatlakozni. Magyarország ugyanis minden olyan lépést megtesz, amely az EU strukturális paktumában szerepel, sőt a Széll Kálmán Terv ennél még ambiciózusabb intézkedéseket tartalmaz, úgy, hogy közben adórendszerünk függetlenségét is megtartjuk.

 

stabilitási paktum NGM EU Nemzetgazdasági Minisztérium
Kapcsolódó cikkek