Magyar gazdaság

"Európa rossz kezekben van"

Az európai szocialisták alternatívát állítanak a francia-német versenyképességi tervvel szemben. A cél ugyanaz: megerősíteni az eurozónát és elősegíteni a gazdasági kilábalást.

Az alternatív tervet Poul Nyrup Rasmussen, az európai szocialisták (PES) vezetője jelentette be tegnap Athénben. Rasmussen szerint az ő javaslatuk eredményeképpen 8 millió munkahely létesül, és nagyjából ugyanazt a fiskális konszolidációt jelenti, mint a Merkel-Sarkozy duó terve - írja az eubusiness.com.

A szocilaisták európai kampányt kezdenek az általuk progresszívnek nevezett válaszjavaslat ismertetésére.

Helsinkiben a konzervatívok tartanak tanácskozást, a téma szintén a gazdasági problémákkal küzdő kontintens kiútkeresése. A szocialisták által kiadott nyilatkozat szerint Európa rossz kezekben van, mert a jobboldali pártok figyelmen kívül hagyják a kontinens gazdaságát és társadalmát fenyegető válság okait és dimenzióját.

Rasmussen még pénteken szólított fel közös európai kötvények, valamint a pénzügyi műveletekre kivetendő bevezetésére, amiből mintegy 250 milliárd eurós bevételre lehetne szert tenni, anélkül, hogy a bankokat és a befektetőket elüldöznék Európából.

A PES szerint az Európai Bizottságnak dönteni kellene arról, hogy leszállítják a görög és az ír kamatlábat is.

Görögország és Írország tavaly az EU-hoz, és a Nemzetközi Valutalaphoz fordult kölcsönért, amelyet 5 százalék feletti kamatra vettek fel. Athén szeretné a vissazfizetés időtartamát is meghosszabbítani.

A konzervatívok (Európai Néppárt, EPP) még pénteken jelentették be, hogy szigorú szabályokat hoznának az eurozóna stabilitásának és versenyképességének visszaszerzéséért.

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy csak akkor képesek megvédeni az eurót, ha mindenki rendet tart a hazájában és szigorítják a stabilitási paktumot. Ezt minden tagállamnak meg kell érteni - tette hozzá.

A kancellár, aki szerint a stabilitási paktumot évekig rosszul kezelték, a francia-német javaslat támogatására szólította fel az európai konzervatívokat.

A néppártiak szerint szigorú feltételeket kell szabni egy jövőbeni mentőcsomag feltételéül, és a tagállamoknak betekintést kell nyújtaniuk az Európai Bizottság számára a nemzeti költségvetésekbe, hogy ellenőrizni lehessen azokat. Az új fiskális szabályok megsértéséért világos büntetőmechanizmusoknak kell életbe lépniük.

A házigazda finn külügyminiszter, Jyrki Katainen szerint nincs piacgazdaság a pénz elvesztésének kockázata nélkül. Katainen azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a befektetőknek nagyobb terheket kell vállalniuk a rossz befektetéseikért.

versenyképességi paktum Poul Nyrup Rasmussen merkel-sarkozy PES Merkel EPP
Kapcsolódó cikkek