Magyar gazdaság

Kiderült, mit tervez a kormány a magán-nyugdíjpénztári részvénycsomagokkal

A kormány hosszabb távon megtartaná azokat a részvénycsomagokat, amelyek a nyugdíjpénztári vagyon részeként, az Államadósság Kezelő Központhoz kerülnek - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Arról, hogy lehet-e már tudni, mi lesz azoknak a részvénycsomagoknak a sorsa, amelyek a nyugdíjpénztárak vagyonának átalakítása után az államhoz kerülnek, Fellegi Tamás elmondta: "Most zajlik a vizsgálat a magán-nyugdíjpénztári szerkezetéről, és arról, hogy a vagyonelemek között milyen mennyiségű és jellegű részvények találhatók."

Fellegi Tamás az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: az egyik lehetséges megoldás, hogy kiemelt vagyonelemként az Államadósság Kezelő Központnál tartják ezeket a paketteket.

A kormány határozott törekvése, hogy a lehetőségein belül az állam továbbra is gazdálkodni tudjon ezekkel az értékpapírokkal - tette hozzá a nemzeti fejlesztési miniszter, hangsúlyozva, hogy döntés még nem született.

Fellegi Tamás kifejtette: nyilvánvaló, hogy itt nagyobb szerepet kaphatnak azok a részvények, amelyek stratégiainak minősíthető magyar vállalatokban találhatók. A tárcavezető ezek közül a MOL-t, az OTP-t és a Richtert emelte ki. Hozzátette azonban azt is, hogy ezeken kívül a többi energetikai, illetve közlekedési vállalat részvényei is érdekesek lehetnek.

Az egyik lehetséges megoldás, hogy az Államadósság Kezelő Központon belül ezek az értékpapírok külön helyet kapnak, mint állami vagyonelem, és a részvényeket tartós vagyongazdálkodási formában tartják - fűzte hozzá a tárcavezető.

Emellett elképzelhető olyan vegyes megoldás is, hogy bizonyos részvényeket az állam tulajdonában tart, másokat pedig értékesít - jegyezte meg Fellegi Tamás, aki azonban nem kívánt előzetesen véleményt mondani arról, hogy melyik melyik csoportba tartozhat majd.

A miniszter leszögezte: alapvető törekvése a kormánynak az, amit kezdettől hangsúlyoz, hogy az állami vagyont gyarapítani kell, értékében és mennyiségében is. Ez most kiváló lehetőség erre, ráadásul, bizonyos vállalatok esetében az államot több ponton további stratégiai pozícióba hozhatja - összegezte Fellegi Tamás.

OTP részvénycsomagok atomerőmű Mol magánkasszák nyugdíj
Kapcsolódó cikkek