Magyar gazdaság

Konferencia a kiútról

A patrióta gazdaságpolitikától várják sokan a válságból kivezető út meglelését.

Arról, hogy ez miként segítheti a kis- és középvállalkozásokat, ma tart konferenciát a Világgazdaság. „A válság következtében, a krízisből való kiútkeresésben értékelődött fel nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos más államában is a patrióta gazdaságpolitika, mivel azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a kis- és középvállalkozások támogatása révén új lendületet kaphat a gazdaság” – véli Dezse Margaret, az Ernst & Young tanácsadó cég tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

Szerinte azt is látni kell, hogy a válság nagyobb csapást mért a kicsikre, mint a nagyokra, emiatt sokkal jobban megszenvedték a recessziót. Ennek következtében számos vállalkozás kényszerült életmentő költségcsökkentési intézkedésekre azért, hogy egyáltalán életben maradjon, és hosszú ideig esélyük sem volt arra, hogy forráshoz jussanak.

Mostantól talán már változik a helyzet. Ez késztette az Ernst & Young szakembereit arra, hogy a Világgazdasággal közösen konferenciát szervezzenek a patrióta gazdaságpolitikáról, előny a kis- és középvállalkozásoknál felkiáltással. Dezse Margaret szerint – ez majd a mai konferencián is kiderül – Magyarországon az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) jelentheti az egyik megoldást, miközben fokozottan a vállalkozások javára volna érdemes átalakítani az uniós és más európai fejlesztési források felhasználásának a feltételeit is. A vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatás minden lehetőségével élni kell, mert a patrióta gazdaságpolitika csak így lehet eredményes.

Sokan az ÚSZT-t tekintik a patrióta gazdaságpolitika egyik fő megjelenítőjének Magyarország esetében. A tervezők a magyar gazdaság versenyképességének javítását, tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozását várják a stratégia megvalósításától, hét kitörési pont mentén. Valóságos csodaszerként tekintettek a terv új pályázati kiírásainak januári meghirdetésére.

Eddig 180 pályázat érkezett az Új Széchenyi-tervben meghirdetett programokra – tudtuk meg Petykó Zoltántól, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökétől. Jelenleg a legnépszerűbbek azok a pályázatok, amelyeknek célja a mikro-, kis- és középvállalkozások különféle belső fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek és információs technológiai fejlesztésének a támogatása annak érdekében, hogy versenyképességük javuljon és piaci helyzetük stabillá váljon. Erre adták be eddig a legtöbb pályázatot, ami egyértelműen arra vall: ezek a cégek versenyképességük, munkahelyteremtő és -megtartó képességük szempontjából fontosnak tartják, hogy lépést tudjanak tartani a kor technikai elvárásaival..

Petykó szerint fokozott érdeklődés tapasztalható a terv zöldgazdaság- és közlekedésfejlesztési pályázatai iránt is. Az NFÜ elnöke úgy véli, hogy mindez még csak a kezdet, hiszen a pályázatok benyújtási határideje többnyire 2011. december 31., míg az elbírálásuk folyamatosan zajlik a kiírásokban jelzett értékelési határnapoknak megfelelően.

Az Új Széchenyi-terv számokban

Időtartama: tíz év

Forrás: 2000 milliárd forint 2013-ig, ennek 55-60 százalékát a gazdaságba juttatják az ÚSZT hét (al)programján keresztül

Pályázat: eddig 93 új konstrukciót hirdettek meg 1100 milliárd forint kerettel

Célok: a gazdaság versenyképességének javítását, tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozását várják a stratégia megvalósításától

Forrás: 2000 milliárd forint 2013-ig, ennek 55-60 százalékát a gazdaságba juttatják az ÚSZT hét (al)programján keresztül

Pályázat: eddig 93 új konstrukciót hirdettek meg 1100 milliárd forint kerettel

Célok: a gazdaság versenyképességének javítását, tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozását várják a stratégia megvalósításától -->

NFÜ innováció Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Petykó Zoltán
Kapcsolódó cikkek