Magyar gazdaság

Ma szavaz a portugál parlament: a kormánnyal bukhat az euró is

Ma szavaz a portugál parlament a kisebbségben lévő kormány megszorító csomagjáról. Ha az ellenzék elutasítja a lépéseket, akkor a jelenlegi miniszterelnök José Socrates lemond tisztségéről, s az országnak külső segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy elkerülje az államcsődöt.

Ha a portugál miniszterelnök benyújtja lemondását, akkor a dél-európai ország nagy valószínűséggel az IMF és az segítségét fogja kérni, amely a közös valuta gyengülését fogja okozni – állítja a JP Morgan stratégája.

A jelenlegi gazdasági állapotok között egy politikai krízis afelé sodorja az országot, hogy külső segítségre szoruljon – jelentette ki a portugál pénzügyminiszter. Fernando Teixeira dos Santos szerint a megszorító csomagról történő negyedik szavazás előtt minden ellenzéki képviselő ígéretet tett arra, hogy elvetik a kormány terveit.

A portugál ellenzék szerint a szocialista José Socrates megszorító csomagja – amely egyebek mellett jelentős kiadáscsökkentést, adóemelést, s a nyugdíjak befagyasztását jelenti – sérti az idős lakosság, s más szociálisan érzékeny réteg érdekeit, s lassítja Portugália növekedési pályára állítását.

A portugál parlament éppen a kétnapos uniós csúcs előtt dönt, amelyen éppen az eurózóna válságának megoldásán tanácskoznak majd a közösség vezetői.

Az ország jegybankjának előrejelzése szerint az ország gazdasági teljesítménye 1,3 százalékkal zsugorodik idén. A New York Times szerint a kormány kiadáscsökkentési tervei nyugtalanságot okozhatnak az ellenzék által is említett társadalmi rétegekben. Portugáliában már most is 11,2 százalékok a munkanélküliségi mutató, szerdán pedig 11 portugál városban vonulnak az utcára tiltakozók a további megszorítások ellen.

Socrates szerint a csomag ugyanakkor a jelenlegi 7,3-ról 4,6 százalékra mérsékli az államadósság arányos mértékét. Továbbá bejelentette, ha a parlament nem szavazza meg az intézkedéseket, lemond miniszterelnöki posztjáról.

Ha Socrates visszavonulót fúj, a jelenlegi államfő Anibal Cavaco Silva időközi választásokat ír ki, a lemondást követően legkésőbb 55 napon belül. Ez esetben Socrates vesz részt a heti uniós csúcson, mint Portugália leköszönő miniszterelnöke, s korlátozott jogokkal élhet. Portugáliának 5,7 milliárd dollár készpénztartaléka, s 12,8 milliárd dollár adósságállománya, amelynek törlesztése áprilisban és júniusban lesz esedékes.

A befektetők egyelőre kivárják a végső szavazást. Az euró árfolyama 1,4165 dollárra mérséklődött, miután négy hónapos – 1,4250 dolláros – csúcsot ért el kedden. A gyengülést nem csak a portugál események okozzák, hanem az is, hogy az ír gazdasági krízis során állami kézbe vett Allied Irish Banks elmulasztotta a befektetők kuponfizetését, amely az eurózóna történetének legmagasabb állampapír hozamát eredményezte.

szavazás Portugália államadósság 2011 csőd uniós csúcs Socrates megszorító csomag Európai Unió Írország
Kapcsolódó cikkek